"Denizleri prensi" olarak tanımlanan ve en lezzetli balıklar arasında gösterilen lüferin satış fiyatları, Çanakkale'de altın fiyatlarını aratmıyor.
Olta balıkçılarının Çanakkale Boğazı'nda avladığı lüferin tanesi 10-30lira, kilogramı da 55-60 liradan alıcı buluyor.
Çanakkale Boğazı'nda oltayla avlanan lüferin tane olarak satış fiyatının 30 liraya kadar çıkması, bu balığa ilgiyi artırdı.
Çanakkale'de, "Denizler prensi" olarak adlandırılan ve en lezzetli balıklar arasında gösterilen lüferin fiyatı, altın fiyatlarını aratmıyor. Kentte, Sarıçay ve Yat Limanı civarında bağlı bulunan onlarca balıkçı teknesinin sahipleri, sabah ve akşam saatlerinde Çanakkale Boğazı'na açılıyor.
Önce olta takımlarıyla yem yapmak için sardalye, hamsi ve zargana tutmaya çalışan balıkçılar, daha sonra Boğazın muhtelif yerlerinde küçük sürüler halinde bulunan lüferi avlayabilmek için saatlerce uğraşıyor.
Balıkçılar, avladıkları lüferleri öğleden sonra Yat Limanı civarında karaya çıkarıp bazen kendileri, kimi zaman de komisyoncular aracılığıyla satışa sunuyor.
Satış saatleri sırasında yoğunluğun yaşandığı alana gelen bazı vatandaşlar, kaplarda canlı olarak bulunan balıklara ilgi gösterirken bazıları ise sadece fiyatını sormakla ya da fotoğraf çekmekle yetiniyor.
"Günlük 5-10 Balık Avlıyoruz"
Çanakkale'de 15 yıldır oltayla balık avlayan Coşkun Mercan, balıkçılar gibi kendisinin de lüfer balığının bollaşması ümidiyle avlandığını belirterek, "Şu anda günlük 5-10 balık avlıyoruz. Lüfer nazlı bir balık, avı da oldukça nazlı geçiyor. Haliyle de para ediyor. Şu anda tane fiyatı 10 ila 30 lira arasında değişiyor. Büyüklüğüne göre fiyatlandırma yapıyoruz. Kilogram olarak toptancıya 55-60 liradan satıyoruz" dedi.
"Olta Balığı, Ağ Balığından Değerli"
Komisyoncu Nurcan Çubukluoğlu ise, 13 yıl önce emekliye ayrılıp balıkçı arkadaşlarının tuttuğu balıkları satmaya başladığını bildirdi.
Bu yıl lüfer akını geç kaldığı için bu balığın fazla olacağı beklentisi oluştuğunu vurgulayan Çubukluoğlu, şöyle devam etti:
"Şu anda balık az denecek kadar. Zaten fiyatlardan da belli oluyor. Balığın toptan kilogramı fiyatı 55 liradan aşağıya inmiyor. Duyumlarımıza göre İstanbul Boğazı'nda da az balık çıkıyor. Onun için fiyatlar da malûm. Olta balığıyla ağ balığı fark ediyor. Ağ balığı tekneye çekilirken makaralardan geçtiği için nispeten eziliyor. Olta balığı, diriliğini koruduğu için değerli oluyor. Fiyatı da doğal olarak yükseliyor."
Komisyoncu Mustafa Karagöz de İstanbul, Bandırma ve Tekirdağ dolaylarında balık avının azaldığı yönünde duyum aldıklarına işaret etti.
Olta balıkçıları "hazine" buldu!
"Denizlerin prensi" olarak tanımlanan lüferin satış fiyatları, Çanakkale'de altın fiyatlarını aratmıyor.
YORUM EKLE
1
Adana Tarım Fuarı kapılarını açtı
2
İhracatta ilk 10'a girmeyi hedefliyoruz
3
Adana'da "Gıda Sanayisi Zirvesi" yapıldı
4
Domates ağacı görenleri hayrete düşürüyor
5
Ürün doğrulama 7 ürün grubunda başlıyor
6
Çin Brezilya'dan 2 milyar dolarlık mısır alacak
7
Konya Şeker'in "Torku Süt"ü beğenildi
8
Sera gazları tarihin en yüksek seviyesinde
9
Kahvenizi hangi saatte içmek istersiniz?
10
Gıda fiyatlarının ateşi neden yükseldi?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12