Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İzlanda'da kişi başına 90 kilograma ulaşan balık tüketiminin, Türkiye'de 8 kilogram olduğunu bildirdi.
Geza Dologh, yazılı açıklamasında, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin, 4 bin 500 deniz millik kıyı şeridine rağmen tüketilen balık miktarının, diğer ülkelere göre çok az olduğunu belirtti.
Sorunun tanıtım eksikliği ve beslenme alışkanlığından kaynaklandığını ifade eden Dologh, şunları kaydetti:
"Kişi başına Japonya'da 70, İzlanda'da 90 kilograma ulaşan balık tüketimi, ülkemizde yalnızca 8 kilogram. Türkiye'de protein ve enerji ihtiyaçları, ağırlıklı olarak tahıl, bakliyat, kırmızı ve kısmen beyaz etten sağlanıyor. Beslenme bu yolla sağlandığı için balık tüketmek akla gelmiyor. Hatta Türkiye'de bazı bölgelerde, çipura ve levrek kelimeleri dahi bilinmiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketim, yok denecek kadar az. Bu bölgelerde görev, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Yetkililer soruna sahip çıkarak hem tanıtım yapmalı hem de balığın beslenmedeki önemi anlatılmalı."
Dologh, gelişmiş ülkelerin deniz kaynaklarından yüksek oranda faydalandığını, bu yolla önemli döviz sağladıklarını belirterek, Türkiye'nin denizcilik açısından elindeki potansiyeli iyi kullanmasını istedi.
dunya.com
Neden balık tüketmiyoruz?
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Dologh, "İzlanda'da kişi başına 90 kilograma ulaşan balık tüketimi, ülkemizde yalnızca 8 kilogram" dedi.
YORUM EKLE
1
Gül üretim alanları belirlenecek
2
Tarım ürünleri ihracatı arttı
3
Sabancı ailesi yönetimi ele geçiriyor!
4
Kiraz bu yıl el yakacak
5
Ayran tüketimi yüzde 83 arttı
6
Bal alırken bunlara dikkat edin!
7
Ülker 'itibar endeksi'nde kürsüye çıktı
8
Kahve Yemen'den mi gelir?
9
Damak tadı çocuk obezitesinde etkili
10
Sağlıklı sindirim için şeftali nektarı için
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12