Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül ayıyla birlikte mandalina ve limon hasadıyla 2013-2014 narenciye sezonunun başladığını bildirerek, "Narenciye yaklaşık 3,5 milyon ton üretim, 1 milyar doları aşan ihracatla, yaş sebze ve meyve ihracatımızın lokomotifi durumunda." dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinin önemli bir ürünü olan narenciyede Türkiye'nin dünya narenciye üretiminin yüzde 2,75'ini karşıladığını ve dünya sıralamasında 10'uncu olduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar, turunçgil üretiminde Çin'in 2011 yılı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 131 milyon 204 bin 20 ton olan dünya turunçgil üretiminde, 29 milyon 440 bin ton üretimle ilk, Brezilya'nın 22 milyon 17 bin 646 tonla ikinci, ABD'nin 10 milyon 702 bin 964 tonla üçüncü sırayı aldığını belirtti. Bayraktar, Hindistan'ın 7 milyon 464 bin tonla dördüncü, Meksika'nın 7 milyon 140 bin 221 tonla beşinci, İspanya'nın 5 milyon 773 bin 619 tonla altıncı, İtalya'nın 3 milyon 840 bin 388 tonla yedinci, Nijerya'nın 3 milyon 800 bin tonla sekizinci, Mısır'ın 3 milyon 730 bin 685 tonla dokuzuncu, Türkiye'nin 2011 yılında 3 milyon 613 bin 766 tonla Arjantin'in önünde onuncu sırada bulunduğunu vurguladı. Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti:
"Ürün ve kalite kaybı olmaksızın daha uzun sürede ürün arzının sağlanması, üreticinin kayba uğramaması bakımından depolamaya özel önem verilmesi, soğuk hava depoları artırılması, üreticilerimizin pazarlama problemlerinin çözümü bakımından, üretici birlikleri finansman bakımından güçlendirilerek daha aktif hale gelmelerinin sağlanması, bu üretim dalından menfaat elde eden tüm taraflar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması önemli beklentilerimizdir."
Bayraktar, tarafların bu hususlarda gereken hassasiyeti göstereceği inancıyla narenciye sezonunun hayırlı olmasını diledi.
Narenciye ihracatın lokomotifi durumunda
Yaklaşık 3,5 milyon ton üretim, 1 milyar doları aşan ihracatla, narenciyenin, yaş sebze ve meyve ihracatının lokomotifi olduğu açıklandı.
YORUM EKLE
1
Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat
2
Torku günlük süt çıktı
3
Soğuklar başladı, şimdi sahlep zamanı
4
Pancar yemek için 5 sebep!
5
Neden fazla turunçgil tüketmeliyiz?
6
Güvenilir gıdaya "Geleneksel Pazar"la ulaşılacak
7
Yediğimiz ekmeğin ununda insan kılı skandalı!
8
Nar üretiminde Denizli farkı yaşanıyor
9
Zeytin üreticisi "tanıtım ve destek" bekliyor
10
Balda geleneksel üretimden vazgeçmiyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11