Muğla'da arıcıların bahar hazırlığı başladı

Türkiye çam balı üretiminin bu yıl yaklaşık yüzde 30'unun yapıldığı Muğla ve ilçelerinde arıcılar bahar hazırlıklarını yapmaya başladı.

Muğla'da arıcıların bahar hazırlığı başladı
Muğla ve ilçelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli personel tarafından ilçeye bağlı köylerde faaliyet gösteren arıcılara bahar bakımında yapılması gereken çalışmalarla ilgili bilgi veriliyor.
Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Veli Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıldan yıla değişmekle birlikte çam balı üretiminde Muğla'nın 20-23 bin ton civarında bal üretimiyle ülke genelinde yüzde 30'luk paya sahip olduğunu, Ortaca'da da 442 ton çam balı üretildiğini söyledi.
Muğla ve ilçelerinde 4 bin 500 civarında arıcı bulunduğunu bildiren Türk, arıcılara ait 900 bin civarında kovan bulunduğunu kaydetti.Türk, Türkiye'de yılda ortalama 80 bin ton çam balı üretildiğini, bunun 23 bin tonunun Muğla'da gerçekleştiğine dikkati çekti.
Zirai ilaçlar arıcıları etkiliyorTarım arazilerinde yapılan zirai ilaçlamanın arıcıları önemli ölçüde etkilediğine işaret eden Veli Türk, şöyle konuştu:
"Bölgemiz nar, narenciye ve tarımın yapıldığı bir bölge. Aynı zamanda Ortaca'da yaklaşık 30-35 bin civarında arı kovanı mevcut. Bunlar dağda ve ovadaki arazilerde konaklıyorlar. Arıların narenciye bahçelerinin etrafında olması doğal. Bizim isteğimiz arıların zarar görmemesi için nar ve narenciyede hastalık ve zararlılara karşı mücadelenin uygun ilaçlarla akşam saatlerinden sonra yapılması. Zamansız ilaçlamadan dolayı arıcılar çok zarar görüyor" dedi.
Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Hulusi Kıyak ise bölgede üretilen balın yüzde 100 çam balı olduğunu kaydederek, Muğla'nın iklim ve doğasının çam balı üretmeye çok müsait olduğunu vurguladı.Ortaca Güzelyurt köyünde 7 yıldır arıcılık yapan Yasin Çetin ise gezginci arıcılık yaptıklarını, en büyük sıkıntılarının zirai ilaçlamalar olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52