Plastik sektöründe faaliyet gösteren Mustafa Doğan, tarımla uğraşanların en büyük problemlerinden dona karşı fidanı korumak için mini sera geliştirdi. Minisera markasıyla satışa sunulan yeni üründe, her bir bitki için farklı sera kullanıldığı için ürüne özel şartlar sağlanması kolaylaşıyor.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), geleneksel yöntemleri bırakıp yenilikleri yakından takip eden çiftçiler için verimi artıran ürünler imal ediyor. Plastik sektöründe faaliyet gösteren Mustafa Doğan, eksi on sekiz dereceye kadar bitkiyi dondan koruyabilen 'Minisera'yı geliştirdi. Seraların ziraat mühendisleri tarafından da ilgiyle karşılandığını belirten Doğan, özellikle sezon dışı ürün yetiştirenler için kolaylık sağlayacağını ifade etti. Minisera, tohum toprağa atıldıktan sonra dayanıklı bir fidan olma sürecine kadar ürünü dış etkenlere karşı koruyarak hızlı gelişmesini sağlıyor. Her bir ürün için farklı sera kullanıldığından ürüne özel şartlar sağlanması kolaylaşıyor. Doğan, aynı bölgede tarım yapan çiftçilerden mini serayı kullananların diğerlerine göre otuz beş gün önce ürün aldığını belirterek, "Bu sene ürünü kullanan arkadaşlardan çok iyi tepkiler aldım. Çalışmayı, ziraat mühendisleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri de takdir etti. Düzce, Sakarya üniversitelerinden Erzurum'da Atatürk Üniversitesi'nden seracılık bölümü kürsü başkanları da gelip tebrik etti." dedi. Ziraat fakültelerinin seracılıkla ilgili dersler için numune aldığı Miniseralar hem uygulama hem öğretme amaçlı kullanılacak.
Devaplastik'in sahibi Doğan, Minisera'yı yıllar önce icat ettiğini ama o dönemde çiftçinin alım gücü düşük olduğundan yenilikleri takip edemediğini dile getirdi. Doğan, "Artık alım gücü arttıkça Türkiye'de de çiftçi yenilikleri takip ediyor. Gittiğimiz fuarlarda halkın ilgisi de bunun en büyük göstergesi. Çiftçi artık daha uyanık, toprağı tanımaya çalışıyor." dedi. Türkiye'de özellikle karasal iklime sahip bölgelerde çok ilgi gören Minisera, bitkiyi tohum olarak toprağa attıktan sonra büyüyene kadar dış etkenlerden koruyarak kesin sonuç alınmasını sağlıyor. Marka, bayilikler yoluyla ülke genelinde faaliyet göstermeyi planlıyor. Henüz ihracatı yapılmayan üründen numunelerini bazı ülkelere gönderdiklerini belirten Doğan, "Numunelerden olumlu sonuçlar alındı. Yakın zamanda Bulgaristan başta olmak üzere ihracatımızı başlatacağız." şeklinde konuştu.
Minisera'nın diğer seralara göre daha ucuza mal olduğunu ifade eden Doğan, geliştirdiği yöntemin çiftçiye bütçesine göre sera yapabilme imkânı sağladığını söylüyor. Asıl mesleğinden dolayı plastik sanayiinde üretim yapan Doğan, seranın yapısıyla ilgili, "Güneşin olmadığı dönemlerde buluttan aldığı ışığı kendi içerisinde ısıya dönüştürüyor. Aldığı havanın şartlarına göre ısıyı buharlaştırıyor. Buharın bir kısmı su oluyor bir kısmı üst bacadan dışarı çıkıyor." bilgisini verdi. Ürün bu özelliklerden dolayı çok kurak bölgelerde bile toprağın nemli kalmasını sağlıyor.
Tarım sektörünün sezon öncesinde pazara sunmak için İran'dan, Tunus'tan karpuz ve sebzeler aldığına dikkat çeken Doğan, "Eksi on sekiz derecede ürünü on beş gün koruyabildiği için sezon öncesi ürün almakta da kolaylık sağlıyor. Bütün bu özellikler sezon dışı ithalatımızı da azaltabilecek nitelikte." diye konuştu. Seracılık yapanların en büyük sorunlarından birinin ısıtma maliyeti olduğunu dile getiren Doğan, şöyle konuştu: "Soğukta büyük seraları ısıtmak son derece zor. Kaplıca sularının etrafında seraları konumlandırıyorlar ama onlarda bile ısıtma sorunu yaşanıyor. Minisera'da böyle bir problem de yok."
Arife Kabil - Zaman
'Mini Sera' ile 35 gün önce ürün alıyor
Tarımla uğraşanların en büyük problemlerinden dona karşı fidanı korumak için mini sera geliştirdi.
YORUM EKLE
1
6 dilimi bir 'hap'a eşit!
2
Fındıkta fiyat şoku yaşanıyor!
3
Ekrandaki 'gıda' vaadlerine ceza yağdı!
4
Zeytin işinde de 'İş' var!
5
Etiler İnci Büfe halka açılıyor
6
Hurma fiyatlarına Ramazan ayarı!
7
Gıdanın 'çatı örgütü' GDO savunucusu çıktı!
8
Bakan'dan şekere destek açıklaması
9
Jüri mutfak kültüründen yoksun!
10
Bu çıkış zeytinyağını kurtarabilecek mi?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:34
GÜNEŞ
08:05
ÖĞLE
12:59
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09