Marmarabirlik zeytin alımını kısıtlayacak

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, "Kısıtlama olmaksızın alım yapılması Marmarabirlik’i büyük sıkıntıya sokar" dedi.

Marmarabirlik zeytin alımını kısıtlayacak
Marmarabirlik’e bağlı kooperatif merkezlerinde ürün alımları kasım ayının ilk haftasında başlayacak. Bölge rekoltesinin 130 bin ton olduğunu bildiren Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, “Kısıtlama olmaksızın alım yapılması Marmarabirlik’i büyük sıkıntıya sokar” dedi.

Marmarabirlik’e yaklaşık 25 bin ortağı beyanname verdi. Beyan toplamı 71 bin tonu aştı. Asa, yüksek rekolte beyanına rağmen ortakları mağdur etmemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Asa, “ Gelen rekolte beyannameleri göz önünde bulundurularak alımlarda kısıtlama olması kaçınılmazdır. Ortaklarımızın bu durumu anlayışla karşılayacağından kuşkumuz yok” dedi.Asa, kasım ayının ilk haftasında da kooperatif merkezlerde alımlara başlayacaklarını açıkladı. Asa’nın yaptığı açıklamaya göre, 2013-14 kampanya dönemi için sadece Mudanya kooperatifi ortakları 19 bin ton, İznik ortakları ise 20 bin ton rekolte beyanında bulundu. 8 kooperatiften gelen toplam beyan miktarının ise 71 bin tonu geçtiği öğrenildi.

Başkan Asa, rekolte beyanlarına bakarak, sağlıklı bir alım planı yapabilmek için kısıtlamanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, “Geçen yıl üründe yok yılıydı. Bu yıl ürün çok. Yağlık hariç bölgemizdeki rekolte tahmini 130 bin ton. Bu kampanya dönemi Marmarabirlik için büyük önem arz etmektedir. Çünkü stoklarımızda geçtiğimiz kampanyada ortakları desteklemek maksadıyla aldığımız ihtiyaç fazlası olan ve halen stoklarımızda bulunan ince taneli ürün var. Buna rağmen Marmarabirlik’i zarara uğratacak şartlardan uzak durmak zorundayız. Kaldı ki, ortaklarımız da destekleme kendilerinden maksadıyla alınan ince taneli ürünün şu anda piyasada kaç liraya satıldığını çok iyi bilmekteler” diye konuştu.

Asa, stoklarda bir yıllık satış miktarı kadar ince taneli ürün varken, göz göre göre sınırsız alım yapmanın Marmarabirlik’i uçuruma sürüklemek olduğunun altını çizdi. Geçmişte sınırlama olmaksızın plansız başlayan kampanyalarda kapıların 15 günde kapanmasının birçok ortağın teslimat yapamamasına sebep olduğunu ve adil bir alım yapılabilmesi için kotanın baştan düşünülmesi gerektiğini belirten Başkan Asa, şunları söyledi:“Marmarabirlik olarak bugüne kadar her zaman ortaklarımızın yanında olduk. Bu kampanya döneminde de ortaklarımıza sıkıntı yaşatmayız. Ama Marmarabirlik’i de sıkıntıya düşürmeyecek ortak bir paydada buluşmamız gerekiyor. Piyasalarda oluşacak günlük fiyatlara itibar edilmemelidir. Yönetim kurulu olarak değerlendirmelerimizi yapmaktayız. Ürün kararma durumu henüz az olmasına rağmen, ortaklarımızın mağduriyetini gidermek için kasım ayının ilk haftasında kooperatiflerimiz merkez alımlarıyla başlayacak. Ürün alım fiyatları konusunda çalışmalarımız sürmekte olup kısa zamanda ortakların bilgisine sunacağız" diye konuştu.

Marmarabirlik Başkanı Asa, bu kampanya döneminde ağaçtaki ürünün ağırlıklı orta kalibre olduğunu, 200 daneden daha iri kalibrenin olmadığını, dolayısıyla baş baremin 200 daneden başlayacağını ve olmayan bir bareme de fiyat açıklamanın doğru olmadığını belirtti.

Ortakların Marmarabirlik’e sahip çıkmalarını isteyen Asa, özel sektörün diğer bölgelerden düşük fiyatla ürün aldığını, Marmarabirlik’in ise böyle bir seçeneğinin olmadığını hatırlattı.Ürün satışlarıyla ilgili de bilgi veren Hidamet Asa, “Bu yıl sonu itibariyle 30 bin tonun üzerinde satış yapmış olacağız. Her geçen yıl satışlarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Bölge 130 bin tonluk zeytin rekoltesi var. Her geçen gün üretim artarken, sofralık zeytin tüketiminin artmaması dikkat çekicidir" dedi.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52