Kuşburnu suyu üretimi yeniden başladı

1974 yılında kurulan ve kuşburnu suyu üretimi yapan fabrikanın kapanması üzerine Gümüşhaneli bir işadamı kendi kurduğu tesiste yeniden üretime başladı.

Kuşburnu suyu üretimi yeniden başladı
Gümüşhaneli işadamı Kaya Büyükbayraktar, 1974 yılında kurulan ve başta kuşburnu olmak üzere yöresel meyve sularının üretildiği Gümüşsu fabrikasının geçen yıl kapanması üzerine organize sanayi bölgesindeki tesisinde kuşburnu suyu ve marmeladı üretmeye başladı.

İşadamı Kaya Büyükbayraktar,  Tekke beldesinde kurulan ve başta kuşburnu olmak üzere yörede yetişen alıç, kızılcık, böğürtlen, kızamık gibi meyveleri işleyerek meyve suyu üreten Gümüşsu fabrikasının maddi nedenlerle geçen yıl kapandığını belirtti.

Fabrikanın kapanmasından dolayı bir işadamı olarak büyük üzüntü duyduğunu belirten Büyükbayraktar, Gümüşsu’nun dünyada Şili'den sonra kuşburnunun bir diğer gen merkezinin Gümüşhane olduğunu tüm Türkiye'ye kanıtlayan rahmetli Kemal Saygıner'in kurduğu ve ilk kuşburnu suyu üreten fabrikası olma özelliği taşıdığını anlattı.

Fabrikanın yeniden açılabileceğini düşünerek bir yıl beklediklerini anlatan Büyükbayraktar, "Gümüşhane'ye yatırım yapan bir aile şirketiyiz. İlimizde doğal yetişen kuşburnu, böğürtlen, alıç, kızılcık gibi ürünlerden marmelat ve nektar üretilmesi için tesis kurmayı yönetim kurulumuzda görüştük. İlimize duyduğumuz sorumluluğu, sosyal proje kapsamında yerine getirmeye karar verdik. Geçici bir süre OSB'deki pestil ve köme üretim tesisimizin bir bölümünü meyve suyu ve marmeladı üretimine ayırdık.”

Büyükbayraktar, yapılan araştırmalara göre Gümüşhane'de 1 milyona yakın kuşburnu çalı bitkisi, böğürtlen, alıç ve kızılcık bulunduğunu ifade ederek meyvelerin toplanması dışında üretimin el değmeden yapılmasını istediklerini ifade etti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Yıldız’ın danışmanlık görevini üstlendiğini ve üretim sürerken OSB'de 10 dönüm arsa üzerine meyve suyu fabrikası kurma projesi hazırladıklarını aktaran Büyükbayraktar, kurulacak fabrikaya, kuşburnunu tüm Türkiye'ye tanıtan Kemal Saygıner adını vermek istediklerini vurguladı.

KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Yıldız ise kuşburnunun doğal, yapısında herhangi bir konvansiyonel ilacın, zirai veya kimyasal gübrenin kullanılmadığı bir meyve olması nedeniyle doğal gıdalar tüketmek isteyen insanlar için albenisi fazla bir meyve olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52