Kuru incirde Avrupa alarmı

Ege Bölgesi’nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan kuru incirin üretim döneminde yoğun rüzgar ve aşırı sıcaklar, aflatoksin bulaşıklığını artırdı.

Kuru incirde Avrupa alarmı
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu, Ege Bölgesi’nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan kuru incirin üretim döneminde yoğun rüzgar ve aşırı sıcaklar, aflatoksin bulaşıklığını artırdı.

Bu sebeple başta AB olmak üzere alıcı ülkelerden geri gelen parti sayılarında önemli artışlar görüldü. Söz konusu gelişme üzerine AB otoriteleri tarafından Türkiye kaynaklı kuru incir partilerinde kontrol sıklığının yüzde 20’den 30’a yükseltilmesi ihtimali değerlendirmeye alındı. İhracata bağımlı olan Türk kuru incirini olumsuz etkileyecek bu fikrin uygulamaya konulmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kuru incirle ilgili bütün kesimleri bir araya getirdi.

Taraflarca kuru incir ve diğer bazı kuru kabuklu meyvelerde aflatoksin bulaşıklığının azaltılmasına yönelik olarak, “2013 yılı Bölgesel Aflatoksin Önleme Eylem Planı” hazırlanıp AB yetkili makamlarına iletildi. Plan çerçevesinde Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği koordinatörlüğünde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Aydın ve İzmir il müdürlükleriyle Germencik, Nazilli ve Tire ilçe müdürlükleri, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, İzmir, Aydın ve Nazilli Ticaret borsaları ve Ziraat odalarının destek ve katkılarıyla beş köyde aracı tüccarlara yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kuru incir hasadı, kurutulması, depolanması ve nakliyesi aşamalarında aflatoksin oluşum ve bulaşıklığının en aza indirilmesi için alınabilecek önlemler hakkında üretici ve aracı tüccarlara bilgiler aktarıldı. Bir kısmı Ramazan dolayısıyla gece yapılan, 300’den fazla üretici ve 70 civarında aracı tüccarın katıldıkları toplantılarda üreticilere, aflatoksin azaltıcı tedbirler hakkında temel bilgiler verildi. Toplantılarına katılan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, kuru incir üretiminin yüzde 90’ına yakınının ihraç edildiğini, en önemli alıcının ise yüzde 60’a yakın payla AB olduğunu belirtti. Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Rafael Çikurel de şunları söyledi:
“İlgili tüm kesimler olarak durumun ciddiyetinin farkında olmamız ve sorumlulukla hareket etmemiz gerekiyor. Ülkemiz incirinde aflatoksin sorununu çözemezsek AB, geçtiğimiz yıllarda Mısır ve Çin yer fıstığı ile İran antepfıstığına uyguladığı yasağı ülkemiz incirine de uygularsa üretici, tüccar ve işletmeler olarak çok zor durumda kalırız.”
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52