Kahramanmaraş alabalık üretim merkezi oluyor

Türkiye'de üretilen 80 bin ton alabalık miktarının yüzde 10'unu karşılayan Kahramanmaraş, 23 ülkeye yıllık 8 bin ton ihracat yapıyor.

Kahramanmaraş alabalık üretim merkezi oluyor
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Su ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alp, kentin Avrupa'nın en modern üretim ve paketleme tesisi, Türkiye'nin en büyük yavru üretim merkezi, 15 bin ton yıllı üretim kapasitesi ve 2 bin kişilik istihdamıyla Türkiye'nin alabalıkta üretim üssü konumunda olduğunu bildirdi.

Türkiye'de üretilen 80 bin ton alabalık miktarının yüzde 10'unu karşılayan Kahramanmaraş, 23 ülkeye yıllık 8 bin ton civarındaki ihracatı, 18 adet beton havuz ve 9 kafes havuz ile 27 ruhsatlı üretim tesisiyle Türkiye'nin ve Avrupa'nın önemli bir üretimi ağını oluşturuyor.

Akdeniz Bölgesi'nde Kayseri, Malatya, Adıyaman ve Mersin'in arasında bir üretim merkezi halinde çalışan Kahramanmaraş, özellikle barajlarının erken ısınması, su kalitesinin diğer yerlerden iyi olması nedeniyle de üreticiler tarafından tercih ediliyor.

KSÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın su kalitesi, ulaşım imkanları ve Türkiye'de ilk kez uygulanmaya başlanan kafes sistemiyle alabalıkta Türkiye'nin üretim üssü olduğunu söyledi.

Kentteki balık yetiştiriciliğinin 1992'de yılında başladığını belirten Alp, ilk başlarda beton havuzlarla üretime başlandığını ve 1996 yılından sonra da kafes balıkçılığının hızlı bir gelişme gösterdiğini ifade etti.

Alabalık sektörünün Kahramanmaraş'ta yıllık 25 milyon dolar gibi bir katma değer sağladığını dile getiren Alp, alabalıkçılığın dışında Türkiye'nin en büyük paketleme tesisi ve yavru balık üretim tesisinin Kahramanmaraş'ta olduğunu kaydetti.

Türkiye'de alabalık üretimi 80 milyon ton civarında olduğunu ve bunun yüzde 10'nun Kahramanmaraş'ta gerçekleştiğini vurgulayan Alp, şöyle konuştu:

''Kahramanmaraş kafes balıkçılığında önemli bir üs konumundadır. Türkiye'nin bu işte üretim yapan ilk illerinden biri Kahramanmaraş'tır.  Avrupa'nın en modern tesislerinden olan sadece bir tesisimiz yıllık 15 bin ton kapasitelidir. Yine Türkiye'nin en büyük yavru alabalık tesisi yıllık 50 milyon adet yavru alabalık üretimi gerçekleştirmektedir.''

''SU POTANSİYELİ TÜRKİYE ORTALAMASI ÜSTÜNDE''

Kahramanmaraş'ın su potansiyelinin Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alp, bu zenginliğin çok az bir bölümünün kullanılmakta olduğunu ve Kahramanmaraş'ın üreticiler için çok cazip bir il olduğuna dikkati çekti.

Kahramanmaraş'taki işletmelerde, projesi bekleyen işletmeler de katıldığında, yıllık 18-20 bin ton civarında üretimin gerçekleşebileceğine işaret eden Alp, Kahramanmaraş'ın su zenginliğinin tam kapasiteyle çalışıldığı zaman alabalığın Kahramanmaraş'a 200 milyon dolar gibi bir getirisinin söz konusu olacağını söyledi.

''5 AYDA PORSİYONLUK BALIK''

''Üretimde karlılık olabilmesi için üreticinin kısa sürede balığı porsiyonluk hale getirmesi gerekir'' diyen Prof. Dr. Alp,  özellikle kafes balıkçılığında bu teorinin önemli bir üretim şekli olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş'ta su sıcaklığının 15-16 derece olduğunu ve 5 ay gibi kısa bir sürede porsiyonluk balık yetiştiğini vurgulayan Alp, Kahramanmaraş'ın su şartları bakımından üretici için cazip üretim olanaklarının olduğunu dile getirdi.

''BALIKÇILARI DEVLETİN DESTEĞİ AYAKTA TUTUYOR''

Devletin balıkçılara büyük destekleri olduğunu ifade eden Alp, halen balıkçılara devletin yüzde 10 oranında karşılıksız destek verdiğini, son yıllarda balıkçılıktaki artışın sebebininde devlet desteği olduğunu vurguladı.

Türkiye'de balık üretiminin artması için tesislerin artmasının şart olduğuna işaret eden Prof. Dr. Alp, işleme tesisi ve paketleme ünitesi olmadığı zaman pazar sorununun ortaya çıktığını ve Türkiye'de balıkçılığın gelişimi açısından paketleme ve fabrika sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52