Mevlana Müzesi'nin batısında tarihi sokaklardan geçilerek ulaşılan, yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip Konya Kadınlar Pazarı'nda, şimdilerde sadece iki kadın pazarcılık yapıyor.
Çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra Mevlana'nın kızı Melike Hatun'un adını alan, halk arasında hâlâ Tarihi Kadınlar Pazarı olarak bilinen pazarın son kadın pazarcıları getirdikleri meyve, sebze, peynir ve yağ gibi ürünleri satarak, evlerinin geçimini sağlıyor.
Konya’da Mevlana Müzesi'nin batısında, tarih kokan dar sokaklardan geçilerek ulaşılan, eskiden kadınların bağ ve bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri sattığı için "Konya Kadınlar Pazarı" olarak bilinen pazarda, bugünlerde sadece iki kadın pazarcı geleneği sürdürüyor.
Karatay ilçesinde, günümüzde Mevlana'nın kızı Melike Hatun'un adını alan asırlık çarşı, halk arasında hâlâ eski adıyla biliniyor. Pazara ulaşmak için Aziziye Camii güzergâhını kullananlar, köy ve beldelerinde yetiştirdikleri ürünleri kaldırımlarda kurdukları tezgâhlarda satmak için bekleyen kadınları hala görebiliyor.
Taze meyve ve sebze kokan pazara girildiğinde ilerleyen yaşlarına rağmen günün erken saatlerinde tezgâhını açıp alıcısını bekleyen iki kadın, "Buyurun abim, buyurun ablam" sözleriyle müşterilerini karşılıyor.
Eşiyle beraber 1985 yılında tarihi pazarda tezgâh açan 64 yaşındaki Nazife Akkaş, o zamanlar çocuklarını okutmak için, şimdi de torunlarının okul masrafını karşılamak için her sabah oğlunun da yardımıyla tezgâhının başına geçiyor.
Akkaş yaptığı açıklamada, pazarda belediye tarafından düzenleme yapılmadan önceki dönemde çalışmaya başladığını söyledi.
Eşini üç yıl önce kaybedince, bu işe oğluyla devam ettiğini dile getiren Akkaş, çocuklarını burada kazandığı parayla büyütüp evlendirdiğini, şimdide aynı evde yaşadığı oğluna destek olduğunu ifade etti.
Yıllar önce tarihi pazarda kadınların evlerinde yetiştirdikleri doğal ürünleri, taşların üzerindeki basit tezgâhlarda satmaya çalıştıklarını anlatan Akkaş, şöyle devam etti:
"Pazarımızda çok eskiden esnafın yarısı kadındı. Son 10 yılda sayımız git gide azaldı. Eski satıcılardan sadece iki kişi kaldık. Biz de burada kalan son kadın pazarcılar olarak ömrümüz yettiğince ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Eskiden gençlik vardı, şimdi yaşlandık. Ne yapalım mecbur alnımızın terini silip, kazandığımız ekmeğimizi helalinden yemeye çalışıyoruz. Ömrümüz yettiği kadar oğlumla beraber çalışacağız."
Şerife Ayazoğlu da günün erken saatlerinde pazarın girişinde açtığı tezgâhta yaklaşık 30 yıldır meyve, sebze, peynir ve yağ gibi ürünleri satarak, evine ekmek götürüyor.
"Halk da Esnaf da Pazarın Eski Halini Arıyor"
Melike Hatun Çarşısı Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Hotamışlıoğlu da eskiden kadınların, birer ikişer kilogram, ellerinde ne varsa pazara getirip sattıklarını söyledi.
Günümüzde yeni düzenlemenin yapılmasıyla artık pazarın eski tadının kalmadığını aktaran Hotamışlıoğlu, pazarın yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, 1994'te çevre düzenlemesi yapılarak yerleşik düzene geçildiğini aktardı.
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 11:57