İzmir’de 10 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Ege Hazır Yiyecek, dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD’li Delta Airlines için yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade üretmeye başladı. Torbalı’daki fabrikada 550 kişilik istihdama sahip firma, yurtdışından gelen yoğun talepler üzerine ihracata başladı. Kosher ve Helal sertifikaları başta olmak üzere tüm gıda üretim belgelerine sahip firma; mezelik, yemeklik, premium, atıştırmalık, sosluk, tatlım, zeytin ve turşu olmak üzere 8 ana grup altında 200 çeşit ürün üretiyor. Firmanın kurucuları Zuhal Çelik ve Murat Ödül, girişimcilik öykülerine şöyle anlatıyor:
MÜCVER VE ÇİĞKÖFTEYLE BAŞLADIK
1992’de işe başladık. Öncesinde bir büro malzemeleri firmasında pazarlamacıydık. Murat Bey Adana’dan gelmişti. Aynı işyerinde çalışırken ‘Bir iş yapalım’ fikri doğdu. O sıralar babamın Hatay’daki (İzmir) pastanesi kapanmıştı. Dükkânı kiraya vermek istiyordu. 20 metkarelik bir dükkândı. Babama ‘Kiraya verme ben orada iş yapacağım’ dedim. Dükkânı ben kiraladım. O zamanlar ona çok kızmıştım ‘Benden bile kira alıyor’ diye ama Allah razı olsun bana esnaflığı öğretmiş oldu. 1 yıl sonra da dükkânı hak ettiğimi söyleyip tapusunu verdi. Biz o küçük dükkânda meze türü şeyler, sarma, mücver, çiğköfte, içliköfte, rus salatası gibi ürünler yaparak başladık.
TANSAŞ VE BİM
Bir müşterimiz yeni açılacak bir hipermar-ketin müdürüymüş. ‘Bize de ürün verin’ dedi. 1996’ydı. Derken; bir rakip bizi şikayet etmiş. Pes etmek yerine üretimimizi belediyenin istediği gibi düzenledik. Sonra Metro, ardından Carreforsa müşterimiz oldu. Tansaş’lara da girmeyi başardık. Karabağlar’da 80 metrekarelik bir yere taşındık. Sonra BİM’e de ürün vermeye başladık ve bu da işimizi hızla büyüttü.
Market raflarına 200 yiyecekle girdi
EGE Hazır Yiyecek Genel Müdürü Murat Ödül, 2010 yılında, Torbalı’da 27 dönümlük bir yer alarak 15 milyon liralık yatırımla 10 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrika kurduklarını anlatıyor. Murat Ödül şöyle konuşuyor: “2012’de bu yeni tesisimize geçtik. 200 çeşit ürüne ulaştık. Ama hayal edip her an yeni ürünler de ekliyoruz. Şu anda 550 kişilik çalışanımız var.” Ciromuz 2012’de 39 milyon lira oldu. Piyasadaki çok büyük üreticilere fason da üretiyoruz.”
Bir fuar ihracatı patlattı
ZUHAL Çelik, ihracatla ilgili şu bilgileri veriyor: “2012 Şubat’ından itibaren küçük çaplı ihracata başladık. İhracatı asıl büyüten İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) milli katılımı ile gittiğimiz Paris’teki SIAL Fuarı oldu. Ummadığımız kadar sipariş aldık. ABD, Fransa, BAE, Kuveyt, Suudi Arabistan, İsrail, Kanada, Fransa için şu anda ürün hazırlıyoruz. Suudi Arabistan Havayolları için yaprak sarma üretiyoruz. Delta Airlines için de yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade yapıyoruz. ABD’de perakende pazarı için de anlaşmalarımızı yaptık. Şu an ihracata haftada 3-4 konteyner ürün çıkarıyoruz. 2013’te ve 2014’te ihracatımız katlanarak büyüyecek. Şu andaki anlaşmalarımıza göre 2013’de 6. aydan sonra aylık 2 milyon liralık ihracat yapacağız.”
hurriyet.com.tr
İzmir'den Delta Airlines'e yaprak sarma
Zuhal Çelik ve Murat Ödül’ün 1992’de İzmir’de kurduğu Ege Hazır Yiyecek, dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD’li Delta Airlines’a yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade satmaya başladı.
YORUM EKLE
1
Kampanya sonuç verdi şekerleme ihracatı arttı
2
Kestane balı ilaç gibi
3
Obezite kısırlaştırıyor!
4
Bebek gıdasında hayvan antibiyotiği!
5
Aşırı hijyen de hasta ediyor
6
Türkiye Avrupa'nın marka şampiyonu oldu
7
159 helal gıda belgesi verdik
8
Yağmur buğday üreticisine yaradı
9
Tatlı kriziyle başa çıkmanın 10 yolu
10
Baharın tadı Carte d’Or Geleneksel Lezzetler’de
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12