İstikrarsızlık Avrupalıyı fındıktan caydırıyor!

Ordu Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Nejdet Gürsoy, yurt dışındaki sanayici fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktan dolayı alternatif aradığı bilgisini verdi.

İstikrarsızlık Avrupalıyı fındıktan caydırıyor!

Ordu Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Nejdet Gürsoy, ''Yurt dışındaki sanayici fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktan dolayı son yıllarda çikolatada kullanılan fındığa alternatif ürün arayışı içerisinde'' dedi. Gürsoy, yaptığı açıklamada, fındığın Türkiye için çok önemli bir tarım ürünü olduğunu, özellikle çikolata sanayisinde hammadde olarak kullanıldığını söyledi.

Çikolatanın ana maddesinin kesinlikle fındık olduğunu savunan Gürsoy, ''Fındığın çikolataya verdiği aromayı kolay kolay diğer ürünlerin veremeyeceğini biliyoruz'' diye konuştu.

Önemli bir sanayi ürün olan fındıktaki fiyat istikrarsızlığının bazı sorunlara neden olduğunu vurgulayan Gürsoy, şöyle devam etti:

''Yurt dışındaki sanayici fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktan dolayı son yıllarda çikolatada kullanılan fındığa alternatif ürün arayışı içerisinde. Özellikle Avrupalı sanayici fındıktaki istikrarsızlıktan kesinlikle hoşnut değil. Örneğin Avrupalı fındık alıcısı bu yıl 8 dolara aldığı fındığı bir sonraki yıl 4 dolara alıyor. Aynı şekilde diğer yıllarda da fındığı çok farklı fiyatlardan satın almak zorunda kaldığı için fiyat istikrarını yakalayamıyor. Haklı olarak da fındığın istikrarsız fiyatından hoşnut olmuyor. Avrupalı bu belirsizlikten ve sistemsizlikten dolayı adeta bezmiş durumda.''

Gürsoy, yurt dışında fındığın alternatifini bulabilmek için Ar-Ge çalışmalarına önem verildiğini dile getirerek, ''Ancak fındığın dışında bir aromanın çikolataya tat vereceğini düşünmüyorum. Çünkü senelerden beri imal edilen çikolataların alışılmış bir aroması var. Bu aroma da fındık püresi ile yapılan çikolata. Bunun da kolay kolay değişmeyeceğine inanıyorum'' dedi.

''İç tüketimimiz yıldan yıla artıyor''
Gürsoy, fındıkta iç tüketimin yıldan yıla arttığını belirterek, şunları kaydetti:

''Artışa rağmen Türkiye şartlarında 90 bin ton civarında iç tüketim gerçekleşiyorsa bana göre bu hedefin 150 bin tonlara çekilmesi lazım. Çünkü fındık Türkiye'nin de tarımda ana ürünlerinden biri. Böyle önemli bir ürünün iç pazarda mutlaka yerini alması ve pazarının artırılması gerekli. Bunun için bir strateji oluşturmak lazım. Her şeye rağmen geçmişe göre fındığın iç tüketiminin arttığını görüyoruz. Kavrulmuş fındık iç tüketimde fazlaca tüketiliyor.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52