Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde haşhaş ezmesi satışı yapan Ali Eroğlu, katmer, börek ve çöreklerde kullanılan haşhaş ezmesinin her derde deva olduğunu belirtti. Birçok vatandaşın kendi yetiştirdiği haşhaşın tohumunu ezdirmek için kendilerine getirdiğini, bazı vatandaşların ise hazır ezilmiş haşhaş aldığını anlatan Eroğlu " Gelen sarı ve siyah haşhaş tohumlarını önce tavalarda kavuruyor, daha sonra kavrulan haşhaşı ezme makinesinde ezerek vatandaştan kilo başına 2,5 TL alıyoruz. Kendi imalatımız haşhaş ezmesinin kilosunu ise 12 TL’den satıyoruz. Siyah ve sarı haşhaş ezmezi adeta şifa deposu.
Sarı haşhaşın ağrı ve öksürük kesici etkisi, kabızlık ve tansiyon düşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Siyah haşhaş ise sağlığın birebir dostudur. Kalp ve damar sertliklerine iyi gelir. Pasta ve keklerde kullanılır. Besleyici değeri yüksek olduğu için insanı tok tutar. Sabah kahvaltısında ekmeğe sürülerek yenilir. Sade veya bal, pekmez karıştırılarak yenilebilir“ dedi.Son yıllarda haşhaş üretiminin giderek azaldığını dile getiren Ali Eroğlu “Haşhaşı biz köylerden çiftçilerimizden alıyoruz. Ancak haşhaş üretimi eskisi kadar çok olmadığı için bu durum fiyatlara yansıyor. Tabi ürün çok olsa fiyat daha düşük ve herkesin alabileceği düzeyde olur” şeklinde konuştu.
iha.com.tr
Haşhaş ezmesi şifa deposu
Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde katmer, börek ve çöreklerde sıklıkla kullanılan haşhaş ezmesinin şifa deposu olduğu bildirildi.
YORUM EKLE
1
Günlük gıda ihtiyacımız ne kadardır?
2
Ruslar neden erken ölüyor?
3
İçeride de dışarıda da iyi para getiriyor
4
Donmuş balı ısıtmadan tüketin
5
Bal üreticisi 2023 hedefini açıkladı
6
Global ligde Elvan farkı
7
Portakal suyu içerek gripten kurtulun
8
İlk 100'de üç Türk markası var
9
BASF uygulama mutfağını açtı
10
Çocuğu “Fast Food“dan uzak tutun
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12