Görme engellilere yemek tarifi

Görme engelliler için hazırlanan yemek tarifleri kitabının editörlüğünü yapan aşçı Ömür Akkor, kitabın hazırlık sürecinde 15 gün gözleri bağlı biçimde çalıştı.

Görme engellilere yemek tarifi
Aşçı Ömür Akkor, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği'nin Güzelyalı Rotary Kulübü ile birlikte projelendirdiği ''Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor'' adlı kitabın editörlüğü için teklif geldiğinde, üzerinde hiç düşünmediği bu konunun kendisini heyecanlandırdığını söyledi.
Braille alfabesiyle yazılacak kitabın görme engelliler için bir rehber olabilmesi için bir görme engelli gibi hissetmeye çalıştığını ifade eden Akkor, bunun için 15 gün mutfakta gözlerini kapatarak çalıştığını anlattı.
Akkor, ''Projeyi duyar duymaz çok etkilenmiştim. İlk yaptığım iş hemen gözlerimi kapatarak mutfakta çalışmak oldu. Mutfakta onlar gibi hissetmem gerekiyordu. 2 haftalık süreçte bazen ellerim yandı, bazen elimi kestim, bazen ne yaptığımı algılayamadım. Tarifleri, bir görme engellinin nasıl hareket ettiği konusunda kendimi eğittikten sonra yaptım'' diye konuştu.Tariflerin bir araya getirilmesi ve engelliler için düzenlenmesi çalışmalarının 4 ay sürdüğü söyleyen Akkor, şunları söyledi:
''Kitaptaki yemeklerin çok aşamalı olmamasına dikkat ettim. Mutfakta gözüm bağlı çalışırken birkaç aşamalı yemeklerin zorluğunu farkettim. Yemeği haşla, süz, tekrar pişir, kavur, sonra fırına ver... Bu detaylara girilirse sonuç başarısız olabilir. Kitaba, bir kerede pişebilen, en fazla iki aşamalı, mutfak kazalarına neden olmayacak, daha az aletin ve makinenin kullanıldığı basit ve gündelik tarifler koyduk. Kitabın içeriğinde görme engelli vatandaşlarımızdan gelen talepleri de dikkate aldık.''
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği Başkanı Tülay Yazgan da, görme engelliler için kabartma yazıyla hazırlanmış yemek tarifi kitabının bir ihtiyaç olduğunu tespit ettiklerini, kitaptan 100 adet bastırıldığını, kitabın gönüllüler tarafından seslendirilmiş CD'lerinin de bin adet üretildiğini kaydetti.
aa.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52