Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, son zamanlarda Avrupa Birliği'nde (AB) meydana gelen "et skandalları"nın tüketicinin kuşkularını tetikleyip et tüketiminin daha da düşmesine neden olabileceğine değinerek, "Hayvansal protein açığını, her yerde kolayca bulunabilen ve en ucuz protein kaynağı olan yumurtayı daha fazla tüketerek giderebilirsiniz" tavsiyesinde bulundu.
Hüseyin Sungur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan hayatı için gerekli gıdaların ve gıda etiketlerindeki bilgilerin güvenirliğinin her tüketicinin vazgeçilmez beklentisi olduğunu belirterek, gıdalarda yapılan hilelerin, tüketicinin beklentisini boşa çıkardığını, söz konusu ürünü ya geçici olarak ya da tamamen tüketmekten alıkoyduğunu söyledi.
Gıdada hile yapanlara her zaman her yerde rastlanabileceğine dikkati çeken Sungur, "Gıda skandallarına en son örnek de gıda güvenliği konusundaki katı tutumuyla bilinen AB'de, bazı işlenmiş hayvansal ürünlerde, köfte ve hazır dönerlerde at eti bulunması olayıdır. Geçmiş yıllarda ülkemizde de benzer olaylar yaşanmış, at ve eşek eti, sığır eti diye satılmıştır. Öte yandan ülkemizde etiket beyanında yüzde 100 dana eti denilmesine rağmen bazı et ürünlerine, diğer türlerin etlerinin karıştırıldığına şahit olmaktayız" diye konuştu.
"Tüm hayvansal ürünleri tüketmeye devam ediniz"
Sungur, Türkiye'de beslenme şeklinin, gelişmiş ülkelerin aksine bitkisel gıda ağırlıklı olduğunu ifade ederek, gelişmiş ülkelerde kişi başına günlük protein tüketiminin, 70 gramı hayvansal kaynaklı 102 gram olması karşın, Türkiye'de 17 gramı hayvansal kökenli 84 gram olduğunu kaydetti.
"Son haftalarda AB'de yaşanan et skandalları, tüketicilerin kuşkularını tetikleyebilecek ve ülkemizde zaten düşük olan et tüketiminin, daha da düşmesine neden olabilecektir" görüşünü dile getiren Sungur, şöyle konuştu:
"Yumurta üreticileri olarak Türk tüketicisine diyoruz ki; başta et ve süt olmak üzere, tüm hayvansal ürünleri tüketmeye devam ediniz. Ancak sağlık ve gıda güvenliği endişesiyle ete mesafeli duruyorsanız, hayvansal protein açığını, her yerde kolayca bulunabilen ve en ucuz protein kaynağı olan yumurtayı daha fazla tüketerek giderebilir ve sağlıklı beslenebilirsiniz. Yumurta, 'ölü enerji' kaynakları olarak nitelendirilen et, süt ve peynir gibi protein depolarının aksine 'canlı enerji'yi barındıran tek protein kaynağıdır."
Sungur, yumurta proteininde, insan vücudunda sentezlenemeyen ve tüketilen besinlerle dışarıdan alınması gerekli "elzem amino asitlerin" bulunduğunu belirterek, yumurtanın bütün besinler içerisinde en kaliteli proteini içerdiğini sözlerine ekledi.
dunya.com
Gıdada etiket yönetmeliği tam uygulanıyor mu?
YUM-BİR Genel Sekreteri Sungur, hayvansal protein açığının daha fazla yumurta tüketerek giderilebileceğini söyledi.
YORUM EKLE
1
Migros 7 milyar ciroyu aşmayı hedefliyor
2
Muğla'da "Bal Borsası" sevinci yaşanıyor
3
Sebze fiyatlarında düşüş müjdesi
4
Çaykur ambalaj yatırımı yapacak
5
Ekmek dünyası Bursa'da buluşuyor
6
IKEA at eti satacak
7
Karbonhidrata karşı bitmeyen savaş
8
Elde kalan patates mültecilere dağıtılacak
9
Aşırı yemek de bir hastalık
10
GDO iddiasıyla tutuklanan 7 kişi serbest bırakıldı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12