Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Bakanlığın bütçe ödeneği 2013 yılında 2012 yılına göre %25,1 artışla 13 milyar 116.2 milyon TL olarak öngörülüyor.
Komisyonda Bakanlığının 2013 bütçesinin sunumunu yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, çiftçiye birçok kalemde yıl sonu itibariyle 7,7 milyar lira nakit karşılıksız destek verilmiş olacağını, son 10 yılda bu şekilde verdikleri destek miktarının 50 milyar 700 milyon liraya ulaştığını kaydetti. Toplam tarım destekleri içindeki hayvancılık desteklerinin payının bu yıl %28,5’e ulaştığını vurgulayan Eker, süt tozu ithalatının sona erdirilmesi için destek verdiklerini, bu sayede sanayicinin yerli süt tozu kullandığını söyledi.
Süt üretiminin 15 milyon tona, kırmızı et üretiminin ise 776 bin tona ulaştığını vurgulayan Bakan Eker, Okul Sütü Projesi’nin bu eğitim öğretim döneminde haftanın üç günü özel okullar da dahil olmak üzere uygulanacağını kaydetti.
Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Bakan Eker, göreve geldikleri sırada 9 milyon 800 bin olan büyükbaş hayvan sayısını 12 milyon 500 bine çıkardıklarını söyledi. Türkiye’de yetişmiş üstün verimli sığır ırkları olmadığı için yurt dışından çeşitli dönemlerde hayvan ithalatı yapıldığını anımsatan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hayvan ithalatı bizim başlattığımız bir uygulama değil. Bu dönemde koyun ve keçiye gerekli önem verilmeyerek sığırcılığa ağırlık verilmiş. Buna paralel olarak koyun ve keçi sayısı da giderek azalmış ve Türkiye etini, sütünü sığırcılıktan tedarik etmeye başlamış. Ama sığırcılığı yaparken de sütçü ırkı ithal etmiş, dişisini damızlık olarak kullanmış, erkeğini ise ete çevirmiş. Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde böyle bir model yok. Dünyanın her yerinde sütü sütçü hayvandan eti etçi hayvandan alınır.
Yem-süt paritesi dünya ile aynı seviyede
Türkiye iklim ve yağış miktarı bakımından yem konusunda dezavantajlı konumdadır. Şu anda 1 kg süt 90 kuruş, 1 kg süt yemi 80 kuruş. Parite şu anda 1.125’tir. Verilen süt primiyle paritenin 1,2’den aşağıya düşmesini engelliyoruz. Süt primi ödemeleri yıl bitiminde verilirken, şimdi 3 aylık dönemler halinde ödüyoruz. Bu sayede prim miktarlarında esnek davranarak oynama yapıyoruz. O dönemki maliyet hesaplarına göre primleri artırabiliyoruz. Bu sayede yem-süt paritesini 1,2’nin altına düşmesini engelleyemeye çalışıyoruz. Tüm dünyada parite 1.2’dir. Burada bir başka etken de süt üretiminin 8 milyon 500 bin tondan 15 milyon tona çıkmasıdır. Üretim artınca fiyatta değişim kaçınılmaz oluyor.”
Gıda Bakanlığı'nın bütçesi belli oldu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.
YORUM EKLE
1
TARSİM rekora koşuyor
2
Tarım sektörüne teknoloji dopingi
3
İstanbullu suyu zamlı içecek
4
Meyveciliğin geleceği çeşit ıslahına bağlı
5
İzmir'in "gıda merkezi" hayali gerçek olabilir
6
AVM'lere karşı modern esnaf çarşıları geliyor
7
Sebze-meyve ihracatında rekora koşuyoruz
8
Ağaç kavunu çiftçiyi ümitlendiriyor
9
Türk halkı zeytinyağı yemiyor!
10
İri zeytinle küçüğünün kalitesi aynı mı?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12