Stoklarında 6 lira 70 kuruştan fındık depolayan ticaret erbabı, manavlar ve sanayici bu durumdan tedirgin. Döviz ve faizin yükselmesi gibi gelişmelere fındık fiyatlarının düşmesi de eklenince sektörde panik başladı. 2014 rekoltesinin yüksek çıkmasının fiyatları daha da düşüreceği belirtiliyor.
Karadeniz Fındık İhracatcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, son 4 yılda fındık fiyatlarının arz ve talebe göre oluştuğunu vurgulayarak, “2012 yılında gerçekleşen rekor ihracat 300 bin tondu. Avrupa 2012 yılında stokluydu ve Gürcistan, Azerbaycan, İtalya’dan ihtiyaçlarını giderme yoluna gitti. Ülke olarak bu yıl fındıkta 250 bin ton ihracata ulaşmamız zor” dedi.
İstanbul Fındık İhracatcı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Özongun da mevcut fiyatların arz ve talebe göre oluştuğunu kaydederek, “Altyapı eksikliklerini gidermeli, ülkemizde verimliliği artırmalıyız” şeklinde konuştu.
Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, 2014 yılı tahmini rekoltesinin büyük bölümünün pazara indiğini belirterek, “Pazara inen fındık miktarı 477 bin 691 ton-kabukludur. Bunun 259 bin 262 ton- kabuklu miktarı ihracatta kullanıldı ve iç piyasada 218 bin 429 ton-kabuklu fındık var. İç piyasadaki fındığın çok önemli bir bölümü hala stoklarda bekliyor” dedi.
Karadeniz Fındık İhracatcı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Albayrak da rekolteyi düşük gösterenlerin fındık fiyatlarının düşmesinden sorumlu olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Biz bu ülkede stoklarla beraber 720 bin ton rekolte var derken rekolteyi 550 bin ton gösterenler ticaret erbabının zararını karşılasın. 1.18 olan döviz kredisi faizinin 2.23’e çıkması sanayiciye zarar verdi. 2014 rekoltesi iyi gözükürse bu fiyatlar daha da gevşer.”
‘Lisanslı depoculuktan vazgeçilmemeli’
Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, herkesin deposunda fındık olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Avrupa’da stoklu 2014 fındığının işaretleri iyi gözükürse fiyatlar gevşemeye devam eder. Lisanslı depoculukta altyapı eksiklikleri olmuş ve siyasi davranılmıştır. Lisanslı depoculuktan fındık sektörü asla vazgeçmemelidir.”
Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, sert fiyat düşüşlerinin ticaret erbabını tedirgin ettiğini belirterek, “Büyük alıcıların stoklu olması 2014 yılı fındığının bugünden iyi gösterilmesi fındık fiyatlarının kademeli olarak düşmesinde etkili oldu” şeklinde konuştu.
Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, döviz kuru çıkarken, herşeyin fiyatı artarken fındık fiyatlarının düşmesine anlam vermediklerini ifade ederek, “Ordu Ticaret Borsası yönetimine talip olurken fındık fiyatlarını çıkarma sözü verenlerin sonraki tavırlarını kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi.
‘Herkeste bekle gör havası hakim’
Şenocak Fındık Başkanı Cem Şenocak ise konuyla ilgili şunları söyledi:
“Sektör lisanslı depoculukta ısrarcı olmalı.” Serdaroğlu Tarım sahibi Niyazi Serdaroğlu: “Sert düşüşler fındık sektöründe panik yaşattı. Herkeste bekle gör politikası var.” Fındık tüccarı Yüksel Göl: “Büyük alıcıların stoklu oluşu fiyatlarını gevşetiyor. Manavlar yalnız bırakıldı.”
dunya.com
Fındıkta üretici ve sanayici endişeli
Lisanslı depoculuğun çökmesinden sonra fındık fiyatları serbest piyasada 6 lira 70 kuruştan kademeli olarak 5 lira 80 kuruşa kadar düştü.
YORUM EKLE
1
Pirinç sanayicisi TMO’ya tepkili
2
Hijyen belgesi olmayana ceza kapıda
3
Kaos lobisi gıdaya oynuyor
4
Sütte yeni dönem başlıyor
5
TMO’nun görev zararı Hazine’ye
6
Esnafa "kara liste" tehdidi!
7
Gıdada teşhire en fazla onlar sevindi
8
Yozgat'ta mantar lezzetleri yarıştı
9
Arıcılık ve Çam Balı Müzesi'ne hayran kaldılar
10
Arıcının yüzü destek ödemeleriyle güldü
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12