Fındıkta manipülasyon kavgası yaşanıyor

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, fındık fiyatlarının düşmesinin manipülasyonla alakası olmadığını ileri sürdü.

Fındıkta manipülasyon kavgası yaşanıyor

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, fındık fiyatlarının düşmesinin manipülasyonla alakası olmadığını ileri sürdü.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in talimatı ile fındık üretimi yapılan bölgelerde Piyasa Denetleme Kurulu elemanları araştırma yaparak fiyatların düşük seyretmesinin nedenlerini araştırıyor. Sektörde faaliyet gösteren sanayicilerin yazışma evraklarına kadar incelendiği ve yaklaşık 1 ay önce başlatılan araştırmayla ilgili değerlendirmede bulunan Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, fındık fiyatlarının düşmesinin manipülasyonla ilgisi olmadığını savundu.

"FINDIK FİYATI GEÇEN SENE DÜŞTÜ"
İlk olarak fındık fiyatları üzerinde duran Atik, fiyatların geçen seneden itibaren düştüğünü söyleyerek, "İçişleri Bakanımızın başlatmış olduğu bu hareket, yaklaşık 1 ay önceydi. Bu heyet organize şubeden gerek Mali polisten gerekse de İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından oluşan bir heyetti ve borsamıza gelip geçen seneki 7 TL'lik fiyatın bu sene 4 TL'ye düştüğü yolundaki iddialarla ilgili araştırma yaptılar. Biz orada bildiklerimizin hepsini gelen müfettiş arkadaşlarımıza anlattık. Fındık bugün 4 liraya düşmedi ki, bu fındık geçen senenin mayıs ayından sonra düşmeye başladı. Bugün niye hiç kimse dönüp de bu fındık fiyatları niye aşağıya düşüyor, ne oldu da 7 liralık fındık fiyatları 4 liraya 4,5 liraya düştü diye sormuyor. O günkü fiyatlatın bu sezon sonu fiyatları olup sezon başı fiyatları olacağının hesabını kimse yapmadı mı? Fındık fiyatı geçen seneden itibaren düşmeye başladı" dedi.

"ÜRETİCİ MALINA SAHİP ÇIKMALI"
Fındığa üreticilerin sahip çıkacağını vurgulayan Atik, "Bu fındığın 7 lira olması ne kadar yanlış ise 4 lira da o kadar yanlış. Fındık 4 lirada kalmamalı. Neticede biz serbest piyasa ekonomisiyle hareket eden bir ülkeyiz. Fındığın gerçek sahibi fındık üreticinin kendisidir. Fındık üreticisi kendi malına kendisi sahip çıkmalı. İhtiyacı olan ürünü pazara getirip, geri kalan ürünü elinde tutmalı. İşin asıl unsuru budur. Bunun yanında lisanslı depoculuk oluşturuluyor. Geriye kalan bir ürün varsa, piyasaya da arz fazlası istenmiyorsa lisanslı depoculuğun deposuna götürecek, teslim edip belgeyi alacak" diye konuştu.

"25 YILDIR MANİPÜLASYONA TANIK OLMADIM"
Atik konuşmasına şöyle devam etti: "Biz 25-26 yıldır fındığın içerisindeyiz, fındık camiası oluştuğundan beri fındıkta her zaman alivre satışlar vardır. Bizim Vadeli İşler Borsası diye bir borsamız var. Bu da ileriye dönük evrak alıp satmak demek. Bunun manipülasyon ile bir alakası yok. Bu işlemi yapan şirketin kar ile zararı tamamen kendisine aittir. Burada hiç kimseyi incitecek veya organize bir ekip oluşturup fındık fiyatlarının bir yerde sabit kalmasını sağlayacak olan bir unsur oluşamaz. Bakanımız kimlerle görüşüp, nasıl bilgiler alarak böyle bir kanıya vardı bilemiyorum. Ben, Ünye Ticaret Borsası Başkanı olarak ve 25 yıldır fındık sektörünün içinde faaliyet gösteren bir firma sahibi olarak, bu güne kadar fındık sektöründe bir manipülasyona tanık olmadım. Sonuç itibariyle rekabet kolu incelemeler yapıyor. Bu incelemeler neticesinde böyle bir tanıya şahit olup olmadıkları onların yaptığı araştırmalar sonunda ortaya çıkacak."

İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla başlatılan incelemelerin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Atik, "Bu inceleme ortaya çıkınca, Sayın Bakanımızın Ünyeli olması münasebetiyle, bütün çevredeki arkadaşlarımız beni aradılar. Fındık sanayicisinin duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdiler" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52