Fındık incelemesine ticaret borsaları da eklendi

Rekabet Kurumu'ndan fındık incelemesinde yeni hamle. Kotasyonunda fındık olan bütün ticaret borsalarında da Rekabet Kurumu inceleme başyattı.

Fındık incelemesine ticaret borsaları da eklendi

Rekabet Kurumu'nun 4 firma ile başladığı ön soruşturmayı geçtiğimiz hafta derinleştirerek, tüm ihracatçılara yansıyacak bir şekilde genişletmesinin ardından, fındık ihracatçısı yeni bir haberle sarsıldı. Kotasyonunda fındık olan bütün ticaret borsalarında da Rekabet Kurumu inceleme yaptı. Dünya gazetesinin 27 Eylül 2012'de "Fındıkçıya 'Rekabet' incelemesi" başlığı ile manşetten duyurduğu soruşturma derinleşiyor.

Fındık sektöründe son 3 yılda 6-7 TL'yi bulan fındık fiyatlarının şu günlerde 3.90-4 TL'ye düşmesiyle başlatılan Rekabet Kurumu incelemesi kapsamında kotasyonunda fındık olan bütün borsalar da incelemeye alındı. DÜNYA'ya konuşan Ordu, Ünye, Fatsa ve Düzce ticaret borsası başkanları, 'devletimize saygımız sonsuz ama gelişmeleri üzüntüyle karşılıyoruz" dediler. Borsa başkanları fiyat düşüşünün incelenmesi için TMO'nun da incelemeye alınması gerektiğini öne sürdüler.

Fiyat arz ve talebe göre oluşuyor
Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Gürsoy, bir açıklama yaparak,  Devletimize saygımız sonsuz. Fındığı 3 yıl boyunca 6- 7 TL'den yine bu Türk fındık ihracatçısı aldı. Bizler vadeli işlem borsası değiliz. Kimse çıkıp bizim borsada 'yarın fındık 10 TL' diyemez. Fiyatlar arz ve talebe göre oluşuyor. İhracatçının böyle bir gücü olsa 3 yıl boyunca neden 7 liradan fındık alsın. Ben bu gelişmeleri eski siyasetçilerin bugün hükümetin yaptığı güzel çalışmalara gölge düşürmek için fındık üzerinden siyaset yapmasına bağlıyorum" diye konuştu. Son 3 yıldır fındığın serbest piyasa ekonomisinde olduğunu anımsatan Gürsoy, "3 yıldır kimse sisteme karşı çıkmadı. Neden bugün arz ve talebe göre oluşan fındık fiyatlarını eleştiriyorlar" şeklinde konuştu.

TMO'yu ilk sıraya yazmalısınız
Ünye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Atik de "Bizim borsalara yazdığımız fındık fiyatı tescil edilmiş rakamlardır. Bizim borsalarımızda fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşan fiyatlar göre yazılır. Fındık sektöründe ticaret yapan arkadaşlarımızın boş yere rencide edilmesi bizleri üzmüştür" açıklamalarını yaptı. "Siz Rekabet Kurumu olarak fındık fiyatlarının niçin düştüğünü araştırıyorsanız TMO'yu birinci sıraya yazmalısınız" diyen Atik, şöyle devam etti: "Fındık sektörü 25 yıldır manipülasyona şahit olmadı. Siz serbest piyasa ekonomisinden ne anlıyorsunuz. Kimse borsaya istediği rakamı yazamaz. Siz fiyatları bir noktaya getirmek istiyorsanız, nasıl diğer ürünlerde Pankobirlik, Çukobirlik varsa, fındık üreticisi için de TMO veya Fiskobirlik var dersiniz. Ama fındığı hem serbest piyasa ticaretine bırakıp hem de inceleme yapacaksanız, bu uygulama ülkemiz adına hiç hoş olmamıştır."

Ülkeye döviz getiriyoruz
Borsaların bu haliyle fiyat belirleyemeyeceğini söyleyen Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu da şunları kaydetti: "Çünkü bizim borsalarımız fındık ürün borsası haline gelmemiştir. Bu yaşananlardan üzüntü duymaktayız. Bu enerji Türk Fındık ihracatçısının daha fazla ihracat yapmasına verilseydi, şimdi fındıkta çok başka şeyler konuşuyor olurduk. Bu ülkede istihdam sağlayan, ülkeye döviz getiren fındık ihracatçısına bu yapılan yazık değil midir?"

Fındık fiyatının çıkartılması isteniyorsa müdahale edilsin
Devlete saygılarının sonsuz olduğunu ancak yapılan soruşturmaya bir anlam veremediklerini kaydeden bir diğer isim de Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ömer Karamolla oldu. Karamolla, "Hükümet fiyatların çıkması için müdahale kurumunu devreye soksun. TMO veya Fiskobirlik ile müdahale etsin. Siz fındığı serbest piyasaya bırakırsanız, fiyatlar arz ve talebe göre oluşur" açıklamasında bulundu.

Fındığın tamamı pazara inmeden rekolte belli olmaz
Türkiye'nin önemli fındık ihracatçılarından Durak Fındık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Durak da DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, "Bu yaşananları üzüntüyle karşılıyoruz. Rekabet Kurumu bizim firmamıza da geldi. Biz çiğ yemedik ki karnımız ağrısın. Devlet üreticiyi desteklemeye devam etmelidir. Rekoltenin neticesini fındığın tamamı piyasaya indiğinde öğreneceğiz" açıklamasını yaptı.

Fındık ihracatçısı Sabit Sabır da, "Maalesef her gün birileri çıkıp Türk fındık ihracatçısını kötülüyor. Bu gelişmelerden üzüntü duymaktayız. Bizler fındık üreticimizin hep desteklenmesini savunduk. Devletin desteklemelere devam etmesini savunduk. Fındık ihracatçısına bu yapılan uygulamlar zarar vermekte ve yaralamaktadır" diye konuştu.
Dünya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52