Et fiyatlarının ithalatla dizginlenmesine rağmen marketlerde fahiş fiyatlarla kırmızı et satılması sucuk, pastırma gibi işlenmiş ürünlerde fiyatların bir türlü düşmemesi, Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nde istifa getirdi.
Türkiye'deki 120 bin üreticiyi temsil eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç, zehir zemberek bir mektup yazarak Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nden istifa etti.
Tunç, marketler ve et ürünleri işleyen sanayicileri suçlayarak kıyma ve kuşbaşı gibi halkın almak zorunda olduğu ürünlerde yüzde 50-80 arası fahiş kâr uygulandığını belirtti. Tunç, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Ette toptan fiyat düştü ama ne marketler, ne et ürünleri işleyen firmalar vatandaşa ucuza et yedirdi" dedi.
GÖZLERİNİ DOYURAMADIK
Tunç, üretici et satışından zarar ederken kıymanın 20, kuşbaşının 30, sucuğun da 60 liraya satılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bülent Tunç "Bu süreçte iç piyasada yerli karkas et alım fiyatı 12 TL'ye kadar indi. Yine de gözleri doymadı, doyuramadık" diye konuştu.
KAYMAĞI 5-6 FİRMA YİYOR
Şarküteri ürünlerinde Türkiye'de tekelleşme olduğunu da ileri süren Bülent Tunç, Afyonkarahisar'da sucuk imalatçılarının çok daha iyi kalitede sucuğu toptan 17-18 TL'ye verdiklerini belirtti. Tunç, "Bu ürünler ulusal çaptaki marketlerin raflarında yer alamıyor. Ne yazık ki piyasanın kaymağını belli başlı 5-6 firma yiyor" dedi.
SEKTÖRÜN KâR MARJI % 15-25
Ulusal Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücasan, 10 milyar liralık büyüklüğe ulaşan kırmızı et ve ürünleri sektöründeki kâr marjının brüt yüzde 15-25 civarında olduğunu söyledi. KETBİR Başkanı Bülent Tunç'un açıklamalarının abartılı olduğunu belirten Yücesan, "Biz sucukta 102 üründe fiyat araştırması yaptık. Yerel marketlerde sucuğun fiyatı 28-50, ulusal marketlerde ise 32-50 lira arasında olduğunu tespit ettik" dedi.
SUCUK 50-60 TL
Bülent Tunç, şarküterilerde fiyat araştırması da yaptıklarını söyledi. Tunç "Genelde her ilde, her markette bulunan 5 markanın fiyatları ortaya çıktı. Sucukta 50-60 TL, pastırmada ise 100 TL ve üzeri fiyatlar var" dedi.
sabah.com.tr
Ette 'kaymağı' kimler yiyor?
Türkiye'deki 120 bin üreticiyi temsil eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç'tan, zehir zemberek açıklamalar...
YORUM EKLE
1
Tekgıda-İş'ten "Eylemlilik Sürecini Başlatırız"...
2
Rusya'dan ABD'ye et darbesi!
3
Venedik Karnavalı’nda Barilla lezzetleri
4
Kalpli nugget ile kalpleri ısıtıyor
5
Gelecek için örnek projeleri destekleyecek
6
At eti skandalı Bursaya mı sıçradı?
7
'Tuz'dan 24 milyar dolar!
8
Siyah havuç mucizesi
9
At eti skandalı Almanya'ya da yayıldı
10
Şenpiliç yönetimi sektörün geleceğini anlattı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12