En sağlıklısı hangisi?
En sağlıklı kırmızı et, serbest dolaşan ve doğal beslenen keçi, kuzu ve dana gibi hayvanların eti. Bu nedenle etlerin işlem görmeden, doğal haliyle tüketilmeleri öneriliyor...
Geliştirdiği “Karatay Diyeti” ile tanınan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, et ürünlerindeki taklit ve tağşiş (karıştırma/katma) olaylarını önlemek amacıyla, kırmızı ve beyaz et karışımını ortadan kaldıran “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği”ne destek verdi.Karatay, karışım etlerin tüketiminin sağlıklı beslenme açısından sakıncalı olduğunu savundu. Sucuk, salam, sosislerde kontrolsüz olarak jelatin, soya proteini ile çeşitli proteinlerin kullanılabildiğini kaydeden Karatay, “Hükümetimizin saf et ürünleri konusundaki bu tebliği son derece önemlidir” dedi.Gün ışığının hayvanlar için önemini vurgulayan Karatay, “En sağlıklı kırmızı et, serbest dolaşan ve doğal beslenen keçi, kuzu ve dana gibi hayvanların etidir. Bu nedenle etlerin işlem görmeden, doğal haliyle tüketilmelerini öneriyorum” ifadelerini kullandı. "SUCUĞU EVDE YAPIN" Fabrikasyon olarak üretilen salam, sosis ve sucukların içine nitrit, nitrat gibi koruyucu zehirli kimyasalların eklenebildiğini ve bunun sağlıksız sonuçlar doğurabildiğini kaydeden Karatay, tüketicilere evde sucuk yapmalarını önerdi. Karatay, şöyle konuştu:“Sucuk geleneksel yiyeceklerimizden ve atalarımızın sağlıklı et saklama yöntemlerinden biridir. Biz çocukken Elazığ'da evde kendi sucuğumuzu hazırlayıp, yoğurup kuruturduk. Bezlere basılır ya da temizlenmiş bağırsak alınarak doldurulurdu. Evde yapılan sucuklarda, nitrit, nitrat ve glutamate gibi kanserojen kimyasal katkılar kullanılmadığından, hem lezzetli hem de sağlıklıdır.” "PASTIRMAYI TERCİH EDİN" Doğal şartlarda yapıldığı zaman en sağlıklı et ürünlerinden birinin pastırma olduğunu belirten Karatay, “Çünkü pastırma bir bütündür, parçalanmamıştır, içine katkı maddesi eklenmemiştir. Ancak tanıdığınız, güvendiğiniz, vicdanlı üreticilerden alınmasını öneriyorum. Ayrıca biraz uğraşarak, evinizde kendi pastırmanızı bile yapabilirsiniz, bunu da hatırlatmak istiyorum. Pastırma yağıyla birlikte, bir iki yumurtayla afiyetle tüketilebilir. Kuru fasulye ile birlikte pişirilebilir. Pastırmalı kuru fasulye ülkemizin en sağlıklı ve en lezzetli yemeğidir diyebilirim” ifadelerini kullandı.hurriyet.com.tr
YORUM EKLE
1
Eşek 'sütü'ne mazeret fetvası
2
Selamlique şimdi de Dubai'de!
3
Hazır gıdalar hazırlayanına da zarar verebilir
4
Deli balın ağrı kesici özelliği ispatlandı
5
Mucize besin: Enginar
6
Et Balık Kurumu'ndan iddialara cevap geldi
7
Yoksulluk sınırı yükseliyor
8
Marmarabirlik'ten Avustralya'ya ihracat atağı
9
Ekmek sofralara "katkısız" gelecek
10
Yaş çay destekleme primi ödemeleri başladı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11