En fazla bu ikisi ihraç edildi

AKİB bünyesindeki Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği verilerine göre, 2012 yılında meyve olarak en çok üzüm, sebze olarak ise domates ihraç edildiği bildirildi.

En fazla bu ikisi ihraç edildi
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesindeki Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği verilerine göre, 2012 yılında meyve olarak en çok üzüm, sebze olarak ise domates ihraç edildiği bildirildi.

AKİB Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, birliğin toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracatla kalkınmayı ve büyümeyi model olarak benimsemiş bir ülke olduğunu ifade etti.

10 yıl içerisinde Türkiye'nin ihracatta önemli bir aktör haline geldiğini belirten Kavak, ''2012 yılı verilerimize göre yaş meyvede Türkiye geneli en fazla ihracatı üzümde yaptık. Bir yıl içerisinde 210 milyon 74 bin 652 kilogram üzüm, ülkemize 163,2 milyon dolar kazandırdı. Bunu sırasıyla kiraz, vişne ve nar izlemiştir. Gruplar bazında meyvede en fazla ihracat Rusya Federasyonu'na yapıldı'' dedi.

2012 yılında en fazla ihracat yapılan sebzenin ise domates olduğunu söyleyen Kavak, ''Bir yıl içerisinde 562 milyon 665 bin 979 kilogram domates bize 405,2 milyon dolar kazandırdı. Bunu sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve kabak izlemiştir. 322 milyon 477 bin dolarla Rusya en fazla sebze ihracatı yaptığımız ülke olmuştur'' diye konuştu.

Kavak, 2023 yılında, yaş meyve sebze ihracatında 10 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini belirterek şunları kaydetti:
''Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği, 2012 yılında Akdeniz İhracatçı Birlikleri kanalıyla 957 milyon 205 bin dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yapmış ve bu rakamla Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiren birlikler arasında ilk sırada yer almıştır. Turunçgilde hedefimiz ise 4 milyar dolar. Ürettiğimiz 3,5 milyon tonluk narenciyenin yarısını ihraç ediyoruz. Hepsini ihraç edebilsek elde edeceğimiz döviz 2 milyar dolar. Bu demektir ki üretimimizin 2023 yılına kadar en azından 4 kat artması gerekiyor. Bu hedefi gerçekleştirmek için dünya ile rekabet edebilecek ürünleri üretmemiz gerekiyor. Klasik üretim anlayışından uzaklaşmamız gerekiyor.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52