Ekmeklerini acıdan çıkaran kadınlar

Şanlıurfa’nın yemeklerine lezzet veren İsot, sadece damaklara hitap etmekle kalmıyor, yöre halkının kadınlarına da ekonomik gelir sağlıyor.

Ekmeklerini acıdan çıkaran kadınlar
“Çalışıyoruz, eşlerimize yardımcı oluyoruz, hayat müşterektir” sözleriyle neden bu işi yaptıklarını özetleyen Urfalı kadınlar sabah 6, akşam 7 mesaisi yapıyorlar.

Kadınlar, bazı zamanlar yevmiye, bazı zamanlarda torba hesabı çalışıyor. 20 TL yevmiye ile çalışan kadınlar, torba başı çalışmanın daha iyi olduğunu söylemeden de edemiyor. Torba başına 2,50 kuruş alan kadınlar günde ortalama 10 torba biber temizliyor.

Urfalı vatandaşlar biberlerini buraya gönderip isteklerine göre toz biber veya biber salçası yaptırıyorlar. İşini yaptırmak isteyenler torba başı 10 TL vererek biberlerini buraya gönderiyor. İşi yaptıran kişi bu biberleri torba başı 2,50 kuruşa kadın işçilere temizletiyor. Temizlenen biberler ardından güneşe seriliyor. Serme işlemini birkaç gün sürüyor. Ardından serildikleri yerden toplanan biberler makinelerden geçirilerek kullanıma hazır halde evlere teslim ediliyor.

Bu işin ticaretini yapan işçi başı, “Biz her tarafa biber yapıp gönderiyoruz” dedi. Biber salçasına Urfa Diliyle "Biber Reçeli" diyen kadınlar en çok ellerinin yanmasından şikâyetçi. Biberin ellerindeki acısını “Ateşle oynuyoruz, yılan tutuyoruz” diye adlandıran kadınlar, her şeye rağmen neşe içinde çalışıyorlar. Biberin acısına dayanamayan işçilerden bazıları ellerine torba takarak çalışıyor.  Yaptıkları biberin sırrını, hakiki Urfa Biberi olması ve el emeği, göz nuru olarak niteleyen kadınlar bu işi Ekim Ayı sonuna kadar yapıyorlar. İsot Biberinin birçok faydasından da haberdar olan kadınlar, “Kansere, mideye, ülsere iyi gelir” dedi. Çocuklarıyla gelip çadırların altında çalışan kadınlar, diğer taraftan da çocuklarına göz kulak oluyorlar. Anneleri çalışırken etrafta oynayan çocuklar bazen annelerinin yaptıkları biber salçalarının tadına bakıyor. Okul dönemimim yaklaşmasıyla biberde çalışan çocukların sayısı da azımsanmayacak kadar çok. “Okul açılana kadar, okul harçlığımızı çıkarıyoruz” diyen çocuklar, çalışırken şarkı söylemeyi de ihmal etmiyor.

Kadınların temizledikleri biberleri kamyona yükleme ve evlere teslim işini ise erkekler yapıyor. Yerlerine teslim ettikten sonra paralarını alan erkek işçiler, günde 50 ile 60 TL arasında bir yevmiye alıyor.

Temizlenen biberlerin sapı eleklerden geçirilerek tohumlarından ayrılıyor. Ayrılan biber tohumları güneşe serilerek bir süre bekletildikten sonra fabrikalara gönderiliyor. Tohumlarından ayrılan biber sapları ise belirli bir yere dökülüyor. Daha sonra belediye araçları gelir bu biber saplarını dökülen yerden alınıyor.

sanliurfa.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52