Çubuk ilçesinde 50 yıldır geçimini turşuculukla sağlayan 70 yaşındaki İbrahim Kayhan, annesinden öğrendiği geleneksel Çubuk turşusunun üretim tekniklerini genç kuşaklara aktarıyor.
Çubuk ilçesinde geçimini turşuculukla sağlayan 70 yaşındaki İbrahim Kayhan, yarım asırlık tecrübeyle edindiği geleneksel Çubuk turşusunun püf noktalarını genç kuşaklara öğretiyor.
Aşağı Çavunudur Mahallesi'nde yaşayan Kayhan, küçük yaşlarda annesinden turşu yapımının inceliklerini öğrendiğini belirterek, yarım asırlık mesleğini turşuculuk yapmak isteyen herkese gönüllü öğrettiğini söyledi.
Turşu yapım teknikleri ve ambalajlarının değiştiğini anlatan Kayhan, Çubuk turşusunda değişmeyen tek şeyin lezzeti olduğunu anlattı.
Mesleğini oğlu ve torununun devam ettirdiğine dikkati çeken Kayhan, turşuculuk yapmak isteyenlerin önce kendisine danıştığını vurguladı.
Çubuk turşusunun en önemli püf noktalarından birinin salatalıkları iğnelemek olduğunu aktaran Kayhan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çubuk turşusunun birçok püf noktası var. Sebzelerin Çubuk'ta üretilmiş olması ve doğal kuyu suyu olması bunlardan bazılarıdır. Bunlardan en önemlisi ise salatalıkların iğnelenmesidir. İğnelenmeyen turşu su almaz ve uzun süre dayanmaz, salatalıklar erir. Onun için mutlaka salatalıkları iğnelemek gerekir. Patlıcan turşusu yapılacaksa patlıcanlar özel bir çuvala konulur ve sıcak suyun içinde haşlanır. Ortasından yarıldığı zaman içi sarımsak, domates, biber, maydanoz gibi malzemelerle doldurulur.
Patlıcan turşusunun sirkesi diğer turşulardan farklı olur. İçine yıllanmış sirke konulur.''
Çubuk turşusunun püf noktalarını öğretiyor
Çubuk ilçesinde 50 yıldır geçimini turşuculukla sağlayan 70 yaşındaki İbrahim Kayhan, annesinden öğrendiği geleneksel Çubuk turşusunun üretim tekniklerini genç kuşaklara aktarıyor.
YORUM EKLE
1
Doyma hissi olmayan hastaya neşter!
2
Bitkisel üretimde Karaman ilk sırada
3
Yıllık et üretimi 3 milyon tona gidiyor
4
Çikolata patronuna 6 ay uzaklaştırma!
5
Çözüm süreci başarılırsa et fiyatı düşer
6
ABD kirazını Avrupa pazarından sildik
7
Türkiyenin Rusyaya ihracatı kaliteli olmalı
8
İTÜ'den "bal" gibi teknoloji
9
1200 kişi satın almak için sırada bekliyor
10
Yeşilay'dan alkol açıklaması
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11