Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ''Birkaç yıl sonra 5-6 bin ton organik kuru çay üretimini gerçekleştirmek istiyoruz'' dedi.
Sütlüoğlu, İslampaşa Mahallesi'ndeki çay fabrikasındaki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, çayın kurtuluşunu organik tarıma dönüşümde gördüklerini belirterek, ''6 bin 500 dekarlık organik çay tarım havzasını bu yıl başına kadar 20 bin dekar seviyesine çıkardık. Birkaç yıl sonra 5-6 bin ton organik kuru çay üretimini gerçekleştirmek istiyoruz. Bölgemizde haşere olmadığı için ilaçlama yapılmamaktadır. Çay tarım alanlarının tamamı organik tarıma dönüştürülebilir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir imkan yok. Çay üretilen ülkelerde yılda en az 15 kez yoğun ilaçlama yapılmaktadır'' diye konuştu.
Özel sektörün Çaykur 'un alım fiyatlarının altında yaş çay aldığını savunan Sütlüoğlu, ''Bu doğru bir uygulama değildir. Bizler sanayiciyiz. Her zaman müstahsile ihtiyacımız var. Fabrikalarımızda çaydan başka bir şey işleyemeyiz. Uzun vadeli düşünmek zorundayız. Vatandaşın çaresizliğinden özel sektörün istifade etmemesi gerekir. Bunu istismar etmemesi gerekir'' dedi.
Özel sektörün düşük fiyata çay almasının haksız rekabet oluşturduğunu kaydeden Sütlüoğlu, şunları söyledi:
''Çok ucuza çay üretiliyor, piyasaya sürülüyor. Bundan kendileri de kazanmıyor, biz de sıkıntıya giriyoruz. Ama faturayı müstahsil ödüyor. Çayda en zayıf halka olan, pazarlık gücü bulunmayan müstahsilin korunması çok önemli. Çaykur 'un belirlediği fiyatın altında çay alımlarının sona ermesi için gerekli tedbirlerin alınması lazım. Bu konuda kooperatiflere büyük görevler düşüyor. Çay kooperatiflerinin görevi sadece üreticiye gübre satmak, gıda ürünleri satmak değil. Yaş çay satışlarında kooperatiflerin devrede olup çay sanayicileri ile pazarlık yaparak üreticilerin haklarını korumaları gerekiyor.''
Çaykur 'un kapasitesini olumsuz etkileyen faktörler olduğunu belirten Sütlüoğlu, şunları ifade etti:
''Bu yıl önemli bir yere sahip olan enerji sorunları ile bire bir karşı karşıya kaldık. Gün boyu birkaç elektrik kesintisi tekrarlanıyor. Günlük yaş çay işleme kapasitesine ulaşmada sıkıntılara neden oluyor. Sadece fabrikaların teknik yetersizliği, iyi hazırlanmaması değil ciddi manada elektrik kesintileri üretimimizi aksatıyor. Bunun dışında yakıtla ilgili bazı fabrikalarımızda sıkıntı yaşıyoruz. Doğalgaz sulu oluyor, su karışıyor. Bu tür sıkıntıların da çalışmalarımızda, kapasitemize ulaşmamızda çok ciddi etkileri var.''
Çaykur ‘organik çay’da büyük düşünüyor
Yeni yapılanma neticesinde önemli hamleler yapan Çaykur’da, Genel Müdürü Sütlüoğlu yeni hedefi açıkladı. Organik çayda söz sahibi olmayı hedefliyor...
YORUM EKLE
1
Üretim - tüketim dengesizliği var!
2
Kiler yüzde 33 büyüdü
3
İş dünyasına ‘yeşil pasaport’ müjdesi
4
Lokum üretimine şeker ayarı veriliyor
5
Haldeki artığı ‘organik’ diye satıyorlar!
6
First ladylerden organik mesaj
7
Sağlığa dünyaları harcıyoruz!
8
Bitki çaylarını ne kadar tanıyoruz?
9
Çikolatada hayvan yemi, şekerde domuz jelatini!
10
Meyve suları asitten daha asitli
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10