Bu ekmek 5 yıl bozulmadan saklanıyor

Karadenizli kadınların bir araya gelerek fırında pişirip kuruttuğu ekmek, 5 yıl bozulmadan saklanabiliyor.

Bu ekmek 5 yıl bozulmadan saklanıyor
Karadenizli kadınların bir araya gelerek imece usulüyle fırında pişirip kuruttuğu ekmek, 5 yıl bozulmadan saklanabiliyor. Nem almayan paketlerde saklanan ekmeklerin alıcı ise bir hayli fazla.

Karadenizli kadınların bir araya gelerek fırında pişirip kuruttuğu ekmek, 5 yıl bozulmadan saklanabiliyor.

Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı Yeşilce beldesinde kadınlar, imece usulüyle hem kendilerinin hem de gurbetteki yakınlarının kış mevsiminde tüketeceği ekmeği hazırlıyor. Belediye tarafından inşa edilen fırında pişirilen ekmek, belde sakinleri arasında da dayanışmayı sağlıyor. "Kuru ekmek" olarak adlandırılan ürün, uzun ömürlü olmasıyla dikkati çekiyor.

Ekmek yapanlardan biri Nurdahan Yıldırım. Fırında kuru ekmek pişirme geleneğini her yıl yaz aylarında sürdürüyorlar. Ekmek yapımı için sıra alınıyor ve sırası gelen kişinin ekmekleri imece usulü hazırlanıyor. Ekmeğin uzun ömürlü olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Ekmeğe buğday unu da ekliyoruz, daha sağlıklı oluyor. Burada yaptığım iki çuval ekmeği İstanbul'a götüreceğim, bir kısmını da burada bırakacağım" dedi.

Üreticilerden bir diğeri de Edeviye Yıldırım ise, imece usulüyle yaptıkları ekmeleri kış boyunca tükettiklerini dile getirerek, "Arkadaşlarımızla bir araya gelerek kuru ekmek yapıyoruz. Ben İstanbul'da yaşıyorum ve ekmeği oraya götürüyorum. Orada kış boyunca ekmeği tüketiyoruz ve daha sonra yazın buraya geldiğimizde ekmeği tekrar yapıyoruz" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52