Böcek ve benzeri organizmaların hormon ve zirai birikim seviyesi düşük meyve ve sebzeleri seçtikleri, bu nedenle genelde alışverişte tercih edilmeyen böcek hasarlı meyve ve sebzelerin alınmasının doğru bir karar olacağı bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, bitkinin belirli bir yerinden sentezlenen ve çok düşük dozlarda bitkinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkili olan bitkisel hormonun uygulama dozunun ve zamanının bilinçli şekilde belirlenmesi gerektiğini söyledi.
DÜŞÜK DOZ HORMON DA ETKİLİDİR
Hormonların çok düşük dozlarda etkili olduklarını belirten Kadıoğlu, "Hormonlar fazla miktarda kullanıldıklarında hem bitkiye hem de bitkiyi tüketenlere zarar verir. Bu nedenle hormon kullanımıyla ilgili üreticilerin daha fazla bilgilendirilmeleri gerekiyor" dedi.
Kadıoğlu, meyve ve sebzelerin hormonlu olup olmadığını veya toksik seviyede hormon biriktirdiğinin dış görünüşlerinden anlaşılamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
BÖCEK YİYORSA HORMON SEVİYESİ DÜŞÜKTÜR
"Bitkilerin hormonlardan arındırılabilmesi için henüz etkili bir metot mevcut değil. Ürünün hormon içerip içermediği ancak gelişmiş laboratuvarlarda yapılacak analizler sonucunda anlaşılabilir. Herhangi bir böcek veya benzer organizmalar tarafından hasar oluşturulmuş meyve ve sebzelerin, hormon ve zirai ilaç birikim seviyeleri düşüktür. Bu bilinçle hareket edilmesini öneriyorum."
Genelde alışverişte tercih edilmeyen böcek hasarlı meyve ve sebzelerin, aslında bir ön testten geçmiş olduklarına dikkati çeken Kadıoğlu, "Bu durumu gözönünde bulundurarak, tüketimde böcek hasarlı ürünleri tercih edebiliriz. Geleneksel olarak yetiştirilen meyve ve sebzeleri tüketmeye dikkat etmeliyiz" diye konuştu.
Böceğin ısırdığı meyve ve sebzeyi alın
Herhangi bir böcek veya benzer organizmalar tarafından hasar oluşturulmuş meyve ve sebzelerin, hormon ve zirai ilaç birikim seviyelerinin düşük olduğu açıklandı.
YORUM EKLE
1
Damacana su satıcısı kural tanımıyor!
2
"Şifa kaynağı" tehdit altında!
3
Gıda fiyatlarında Ramazan değerlendirmesi
4
Türk kirazının yüzde 80'i ihraç ediliyor
5
İşte dünyanın en değerli besini
6
Fındık üreticisine erken hasad uyarısı
7
Yumurtada "omega oyunu" iddiası!
8
Pişmaniye üreticileri bayramı bekliyor
9
Şalgamın mucizevi faydası!
10
Ramazan sofraları şerbetle renkleniyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10