Kars Ziraat Odası Başkanı Nesimi Gök yaptığı açıklamada, bu yıl bal üretimininden umutlu olduklarını ifade ederek, geçen yıla oranla bal veriminde önemli bir artış beklediklerini söyledi.
Sarıkamış ilçesinde iklim koşullarının iyi olması nedeniyle bal rekoltesinde yüzde 30 artış bekleniyor.
Arıcıların bu yıl yüzünün güleceğini belirten Gök, "Hava şartlarının uygun olması ve yağmurun zamanında yağması sayesinde flora oldukça zengin. Bunun da bal üretimine olumlu yansıması oldu. Sarıkamış bölgesinde bal üreticilerini ziyaret ettim. Arıcılarımız, şimdiye kadar olan süreçte kovanlardaki bal durumunun oldukça iyi olduğunu belirtti" dedi.
İlçe merkezi ve köylerinde 46 sabit,12 çevre il ve ilçelerden gezginci olarak gelen toplam 58 bal üreticisi olduğunu ifade eden Gök, şunları kaydetti:
"Bal üreticisi arkadaşlarımızın bu bölgede yaklaşık 9 bin 400 civarında kovanı var. Tabi bu küçümsenmeyecek bir rakam. Geçen yıl arıcılarımız büyük emek harcadılar ancak doğa şartlarından dolayı istenilen düzeyde verim alamadılar. Yaptığımız değerlendirmeler, geçen seneye nazaran rekoltede yüzde 20-30 oranında artış olacağını gösteriyor. Bal üretiminin bol olması fiyatlara da yansır. İnşallah vatandaşlarımız bu sene uygun fiyatlarla bal tüketebilecek."
Bal üretiminin önemli olduğunu vurgulayan Gök, "Türkiye'de iklimi, doğası ve çiçek zenginliği açısından önemli bir yere sahip olan Kars bölgesinde bu sene bal rekoltesi üreticilerin yüzünü güldürecek" dedi.
Karaurgan bölgesinde aracılık yapan Fatih Kılıç ise yaklaşık 100 kovanı bulunduğunu belirterek, "Geçen seneye göre çok şükür daha iyi, daha çok bal almayı bekliyoruz. İlkbaharla arılar önce oğul verdi, daha sonra bal üretimine geçti. Sarıkamış, polen çeşitliliği yönünden çok zengin bir bölge. Bütün bunlar balın rekoltesinin artmasını sağlıyor. Kovan başına 20 ile 25 kilogram civarında bal bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Bal rekoltesinde sevindiren artış
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde iklim koşullarının iyi olması nedeniyle bal rekoltesinde yüzde 30 artış bekleniyor.
YORUM EKLE
1
Kahve intihar riskini de azaltıyor
2
Ramazan'da zeytinyağlı yemekler tüketin
3
Şimdi bamya yeme zamanı
4
Yoğurt ruhu ve beyni olumlu etkiliyor
5
Yılda 400 binin üzerinde gıda denetimi yapılıyor
6
Kahramanmaraşta son kiraz hasadı
7
Fındık için "lisanslı depolar" daha güvenli
8
Köylülere 135 bin lira salep cezası!
9
Dr. Oetkerden iki yeni lezzet
10
Yaz aylarında en çok kapruz ve üzüm tüketin
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10