Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, baharatın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi için 'Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği' yürürlüğe girdi.
Baharatlarda aranan şartlar ise şu şekilde sıralanıyor:
BAHARATLARA DOLGU MADDESİ KATILMAYACAK
- Öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharat ve baharat karışımlarında canlı böcekler, gözle görülebilen veya görülmeyen ölü böcekler ile bunların kalıntıları ve diğer zararlıların kalıntıları bulunmayacak.
- Öğütülmüş baharat, en az yüzde 90'ı baharata özgü göz açıklığı belirlenmiş olan eleklerden geçecek şekilde ince çekilecek.
- Baharata ve baharat karışımlarına; ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta hariç, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddesi katılmayacak. Karabiberin doğasından gelen nişasta göz önüne alınarak, nişasta miktarı yüzde 55'ten fazla olamayacak.
ACI VE TATLI BİBERLER
- Acı ve tatlı öğütülmüş kırmızı biberlere ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 1'i geçemeyecek.
- Pul kırmızı biberlerde ve isotta ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 6'yı, tuz miktarı yüzde 7'yi geçemeyecek.
- Pul kırmızı biberlerde ve isotta kendinden olan sap ve dal parçaları kütlece yüzde 1'i aşmayacak.
Kuş üzümünde, 25 gramdaki tane sayısı 200-500 arasında olacak.
trthaber.com
Baharatlara 'katkı' ayarı geldi
'Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği' yürürlüğe girdi. Baharat ve baharat karışımlarına bazı standartlar aranacak...
YORUM EKLE
1
Her yıl 500 market açacak
2
Ani hava değişimi çiftçileri endişelendiriyor
3
Randevu sistemi ile kesim yapacaklar
4
Türk meyvesi Rusya'dan geçemiyor!
5
Keçi sütü de AB yolunda
6
At etine en çok rastlanan Avrupa ülkeleri
7
Bakan Eker'den besiciye vade müjdesi
8
Türkiye'nin 'Biber Üssü' Demre
9
Bir petek bala 10 bin lira ödediler!
10
Gıdada etiket yönetmeliği tam uygulanıyor mu?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12