Ayran artık toz halinde bulunabilecek

Gıda ve Tarım Bakanlığı, KOBİ-üniversite işbirliğiyle ayran tozu üretti. Hedef bize özgü içeceğin ihracatını kolaylaştırmak...

Ayran artık toz halinde bulunabilecek
Türkiye'deki üniversite-sanayi işbirliği projeleri devlet kurumlarının da merceğine girdi. Kamu şirketlerinin bu işbirliği çerçevesinde gerçekleştirdiği başarılı projelere bir örnek de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan geldi.

KOBİ'lerle bir araya gelen bakanlık, Ege ve Selçuk üniversitelerinin de desteğiyle ayranı modernize etti. Tıpkı süt tozunda olduğu gibi ayranı da toz haline getiren projeyle gıda alanında çığır açıldı. 'Toz Ayran Projesi' ayran tüketimini artırmayı hedefliyor. Özel tekniklerle kurutulan ve toz haline getirilen yoğurt özleriyle ayran elde etmeyi mümkün kılan bu teknik dünyada ilk. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, projenin KOBİ'lerin katkısıyla kısa sürede ekonomiye kazandırılacağını ifade etti. Uzun vadede ihracatın hedef alındığını söyleyen yetkililer, çalışmaya Türkiye'den 4 şirketin dâhil olduğunu ifade etti.

Peynir altı suyundan alkol
Bakanlık ortaklı KOBİ çalışmalarından biri de peynir altı suyundan alkol üretimi. Kozmetik sektörüne hammadde temini için geliştirilen bu ürün Türkiye'de ilk olacak. Bugüne kadar ithal edilen bu alkolün pazar büyüklüğü ise 250 milyon doları geçiyor.

Laboratuvarda maya da üretildi
Yoğurtta bir başka buluş ise Selçuk Üniversitesi'nden geldi. Uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonrasında "sefir" olarak tabir edilen yoğurt mayası laboratuvar ortamında üretildi. Geleneksel köy yoğurdu standardında elde edilen toz maya hiçbir katkı maddesi içermiyor. Mayanın kaynağı ise Toros Dağları. Dağlardaki bitkiler saflaştırıldıktan sonra dondurularak kurutuluyor. Bunların özleri kullanılıyor.
sabah.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52