Avrupa’ya süt ihracatında umutlar seneye kaldı

Geçen yıl Nisan itibarıyla önü açılan Avrupa’ya süt ve süt ürünleri ihracatı, sert şekilde düşüşe geçti.

Avrupa’ya süt ihracatında umutlar seneye kaldı
2012’nin ilk 7 ayında 98 bin dolar seviyelerinde olan süt ihracatı, bu yılın aynı döneminde 50 bin dolar olarak gerçekleşti. ASÜD Başkanı Harun Çallı, “Bunun asıl meyvelerini önümüzdeki yıl gözlemleyeceğiz.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in açıklamasıyla başlayan Avrupa Birliği’ne (AB) süt ve süt ürünleri satışındaki hedefler, gelecek yıla kaldı. Bakanlıktan alınan verilere göre 2012 yılının Ocak-Temmuz döneminde AB üyesi ülkelere yapılan süt ürünleri ihracatı 98 bin dolar iken, 2013 yılının aynı döneminde rakam 50 bin dolara geriledi. Gerileyen süt ihracatı, sektör temsilcileri tarafından “Avrupa’da hazırlıkların yapıldığı ve olumlu gelişmenin gelecek yıllarda yaşanacağı” şeklinde yorumlandı. Temsilciler, Avrupa’ya UHT diye tabir edilen uzun ömürlü paket süt satışından ziyade dondurma ve yöresel süt ürünlerinin satılacağı üzerinde durdu. Diğer taraftan AB ülkelerinin tamamının süt ve süt ürünleri ihraç edilen ülkeler sıralamasında ilk 10 içine girememesi ve toplamdan sadece yüzde sıfırlık pay alması da dikkat çekti.

2000’li yılların başında alınan bir kararla Türkiye’nin süt standartları yeterli görülmediği için ihracat yapılamıyordu. AB standartlarını benimseyen ülkelere de ihracat gerçekleştirilemiyordu. 2006 yılından sonra başlayan çalışmalar sonrasında bu yıl nisan ayında ihracatın önü açıldı. Fakat yeni durum rakamlara yansımadı. Süt ihracatında 50 milyon 12 bin dolarlık paya sahip olan Irak birinci sırada yer alırken, yaklaşık 50 bin dolarlık paya sahip olan Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı ise ilk 10 arasında yer alamadı. Diğer taraftan birlik üyesi ülkelerin ihracattaki payı bakanlıktan alınan verilerde sıfır olarak gösterildi. AB’ye süt ihracatı projesini bakanlıkla birlikte yürüten Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, adımın meyvelerini önümüzdeki yıl göreceklerini öne sürdü. İhracat için pazarlamacıların hazırlık yaptığını savunan Çallı şu ifadeleri kullandı: “Bunun asıl meyvelerini önümüzdeki yıl, özellikle de dondurma alanında gözlemleyeceğiz. AB’de sadece bizim buradan yöresel ürünlerimizi ihraç edebileceğiz. Bizim Avrupa Birliği’nde açmamızdaki sebep de biz Afrika’ya veya Suriye’ye yahut Suudi Arabistan’a mal yolluyoruz. Orada karşımıza siz ‘Avrupa Birliği tarafından onaylı değilsiniz, biz sizden mal almayacağız.’ sıkıntısı çıkacaktı. Biz Avrupa’ya UHT sütü çok satamayacağımızı biliyoruz zaten. Ama Avrupa elimizde bir belge gibi.” dedi, bazı firmaların yakın ülkelere UHT süt de göndermeye başladığını ekledi.

zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52