Asya'nın bin yıllık lezzeti: Soya sosu

Karadenizli için hamsi neyse Çinli için soya aynı anlamı taşıyor. Soya sosu, Doğu ve Güneydoğu Asya mutfaklarında binlerce yıldır kullanılıyor.

Asya'nın bin yıllık lezzeti: Soya sosu
Dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağında sebze yemeklerinden deniz ürünlerine, makarnadan mantıya yüzlerce farklı lezzet bulunuyor.

Çin mutfağının kendine özgü malzemeleri var. Bunların içinde soya fasulyesi özel bir yer tutuyor. Diğer bir ifadeyle, Karadenizli için hamsi neyse Çinli için soya ve tabiiki soya sosu aynı anlamı taşıyor. Soya sosu, soya sütü, soya fasulyesi filizi ve dofu da bu fasulyenin ürünleri. Soya sosu için Çin mutfağının vazgeçilmezlerinden biri diyebiliriz.

Soya sosu, soya fasulyeleri, kavrulmuş tahıl, su ve tuzdan yapılıyor. Soya insan vücudunun her gün tüketmek zorunda olduğu madeni tuzlar bakımından zengin bir gıda. Kemiklerin oluşumunda büyük rol oynayan kalsiyum, soya fasulyesinde sütten daha çok bulunur. İçeriğindeki malzemelerle kahverengi ve siyaha yakın bir renkte bulunan bu sos başta tavuk olmak üzere özellikle et yemeklerinde tercih edilir.

Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan Çin kökenli bu sos, Doğu ve Güneydoğu Asya mutfaklarında binlerce yıldır kullanılıyor. Batı mutfaklarının bu sosla tanışması ise çok yeni.

Soya sosu en çok tavuğa yakıştırılıyor. Genelde çok lezzetsiz bulunan tavuk göğsünü küp küp doğrar soya sosu iki diş sarımsak ile marine eder, sonra içine doğranmış biber ve biraz domates ekledikten sonra biraz soya sosu ile pişirirseniz gerçekten çok farklı tatta bir yemek elde edebilirsiniz.

Tavuk ızgara yapmayı düşündüğünüzde tavuk etini yine bu sos içinde bekletip ızgara yapabilirsiniz. Fırında patatesli tavuk yaparken ya da makarnanıza ekleyeceğiniz soya sosu da bambaşka lezzetlerle buluşturur sizi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52