Antalya domatesi de marka ürünü yapacak

Antalya'nın domates üretimi 2.2 milyon ton. Türkiye'nin ise 11 milyon ton. Antalya'nın domates ihracatından aldığı pay ise yüzde 95.

Antalya domatesi de marka ürünü yapacak

Antalya'nın kurum ve kuruluşları domates, nar, narenciye tanıtımı için atağa geçti. Film festivali ile portakalı zaten bir marka haline getiren Antalya, şimdi de ihracatının yüzde 95'ini tek başına karşıladığı domatesi uluslararası alanda marka haline getirecek.

Antalya Valiliği bünyesinde tarım sektörüne ilişkin tüm kurum ve kuruluşların yer aldığı Türkiye'nin ilk Tarım Konseyi, Antalya'da kuruldu. Kurulan konseyde domates başta olmak üzere narenciye ve nar tüm dünyaya tanıtılacak.

192 bin dekar domates ekim alanı ile 2 milyon 272 bin ton domates üretimi yapan Antalya, Domates ihracattı ile de göz dolduruyor. Türkiye genelinde 581 ton domates ihracatı yapılırken bunun yaklaşık yüzde 95'ini Antalya, Bağımsız Devletler topluluğuna ve AB Ülkelerine ihraç ediyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Tarım Konseyi'nin Antalya'da tarımla ilgili tüm kurum ve kuruluşları içeren İcra Kurulu, Meslek Odaları, Birlikler, Kooperatifler ve Derneklerden 50 üyeden oluştuğunu söyledi.  Antalya'nın başlıca tarım ürünü domates olmak üzere çeşitli ürünler için Tarım Konseyi oluşturduklarını kaydeden Budak, seracılıktan kalıntı sorunlarına, ihracattan iç pazara, arazi toplulaştırmadan tanıtım- reklam çalışmalarına kadar gerekli tüm çalışmaların el birliği ile ilgili tüm sivil toplum örgütlerinin tek çatı altında birlikte ele alınacağını kaydetti. Antalya'nın en önemli tarımsal ürününün domates olduğunu belirten Budak, konsey içerisinde oluşturulacak çalışma gruplarından birinin de domates üzerine olacak. İhracat ve iç pazarda daha iyi noktalara ulaşılması için yurt dışında tanıtım yapacağız. Antalya'nın yüze yakın domates çeşidi var. Antalya Domatesi markasının da bu tür tanıtım çalışmaları ile güçlendirilmesini hedefliyoruz. Tanıtım faaliyetlerinde ana hedef kitlemiz en büyük pazarlarımız olan Rusya ve AB ülkeleri olacaktır. Ancak yeni pazarlara ilişkin atılacak adımlar yine bu konseyin çalışmaları sonucunda konunun tüm taraflarının bir araya gelerek oluşturduğu stratejilerle karara bağlanacaktır" dedi.

Konseye ilişkin ilgili tüm tarafların fikir ve görüşlerinin raporlaştırıldığı bir çalışma tamamlandığını bu kapsamda da borsalarının ekreterya olarak belirlendiğini kaydeden Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Sayın Valimizin himayesinde Antalya Tarım Konseyi kurudu. Böylece ilk defa kent düzeyinde tarımla ilgili tüm tarafların bir araya geldiği bir üst yapı oluşturuldu. Birlikte çok önemli projelere imza atacağımıza inancım tam" diye konuştu.

Özel tanıtım grupları oluşturacağız
Tarım platformunun konseptinin çok geniş olduğunu belirten Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, STK'ların ağırlıklı olacağı Antalya'daki paydaşların ihracat artışı, güvenli üretim, ürüne değer kazandırma gibi bir takım ana amaçlar doğrultusunda hareket edeceğini anlattı. Tarım Konseyi bünyesinde, önemli ürünler için özel tanıtım grupları oluşturmayı planladıklarını da kaydeden Satıcı şu bilgileri verdi: "Çalışma gruplarının ise nar, narenciye ve domates gibi çeşitli ürünler üzerinde oluşturulması planlanıyor. Narenciye Tanıtım Grubu'nun Tarkan'la yurt dışında yapılan tanıtım çalışmalarında çok güzel sonuçlar alındı. Benzer bir çalışma domates için de yapılabilir. Hem yurtiçinde tanıtım yapılacak hedef kitle tüketiciler ve kamuoyu hem de yoğun ihracat yaptığımız Rusya ve AB ülkeleri.

Sembol ürün domates
Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, örtü altı tarımında domatesin sembol ürün olduğuna dikkat çekti. Domates ekim alanının 192 bin dekar olduğunu kaydeden Erçin, "Bölgemizde domates üretimi 2 milyon 272 bin ton civarında. Bu üretimin 217 bin 570 tonunu ihraç ediyoruz. Buda değerde 178 milyon 506 bin dolar ediyor" dedi. Erçin, domatesin sembol ürün olduğunu ve Rusya ve AB ülkelerinde hiç kalıntı sorunu yaşamadığının altını çizdi.
Duygu Şahin Durmaz - Dünya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52