Ağrı'nın önemli yaylaları arasında yer alan ve Aras Nehri'nin güneyindeki 2500 metre rakımda bulunan Sinek yaylasında, Türk Patent Enstitüsü'nden alınan patentle organik bal üretiliyor.
Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, bal üreticisi Bekir Demirle yaptıkları ortak çalışmayla bitki çeşitliliği çok fazla olan yaylada üretime başladıklarını söyledi. Bölgedeki bitki örtüsünün üretime önemli katkısı olduğuna dikkati çeken Aydemir, yaklaşık iki yıldır organik bal ürettiğini belirtti.
Yapılan araştırmalardan sonra arıcılık yapan Bekir Demir'in imkânlarının bu işe uygun olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Aydemir, kendisiyle ortak patent almaya karar verdiklerini anlattı.
Aydemir, Sinek yaylasında arıların yaklaşık 4 bin bitki çeşidinden aldıkları polenlerle bal ürettiklerini ifade etti.
1 kilo balın 40 liradan satıldığını söyleyen Bekir Demir, zengin bitki çeşitliliği olduğu için katkı maddesine başvurmanın yanlış olacağını vurguladı. Demir, Daha önce Ağrı'da ürettiğimiz organik balın patentini almak için çok uğraştım. Bir netice alamadım. En son Ağrı Ziraat Odası başkanlığıyla görüştüm. Başkanımızın girişimleriyle ortak Ağrı Dağı Balı adıyla patent aldık. 400 kovan ile Sinek yaylasında organik bal üretimine başladık" dedi.
Ağrı Dağı Balı da koruma altına alındı
Ağrı'da terör olayları nedeniyle daha önce gidilemeyen Sinek yaylasında patentli organik bal üretilmeye başlandı.
YORUM EKLE
1
Bursa şeftalisine rakip çıktı
2
Anne sütüne en yakın besin açıklandı
3
Gıda takviyesi reklamlarına verilen ceza 10 kat...
4
NASA uzayda sebze yetiştirecek
5
Üretilen gıdaların 3'te 1'i çöpe gidiyor!
6
Tavuk eti üretimi 169 bin tonu geçti
7
Lokuma da standart geldi
8
Narenciyede yeni umut Uzak Doğu pazarı
9
Yumurtada soğuk zincir şartı kalkıyor
10
Yudum iki "altın ambalaj" ödülü aldı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11