300 bin ton dondurma tükettik

Türkiye'de 2008 yılında 160 bin ton olan dondurma tüketimi, son 5 yılda yüzde 87,5 artışla 300 bin tona ulaştı.

300 bin ton dondurma tükettik
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) verilerinden elde edilen bilgileri göre, dondurma tüketimi her yıl artarak devam ediyor. Dondurma pazarı, her yıl yüzde 20-25 büyüyor.

Türkiye'de 2008'de 160 bin ton, 2009'da 180 bin ton, 2010'da 200 bin ton, 2011'de 240 bin ton, 2012'de ise 300 bin ton dondurma tüketildi. 2008 yılında 160 bin ton olan dondurma tüketimi, aradan geçen yıl 5 yıl içinde yüzde 87,5 artışla 300 bin tona ulaştı. Geçen yıl 300 bin ton dondurmanın satıldığı Türkiye'de, kişi başına ortalama 4 kilograma yakın dondurma tüketildi.

Amerika, yıllık kişi başı 20 kilogramdan fazla dondurma tüketimiyle dünyanın en fazla dondurma yiyen ülkesi konumunda bulunuyor. Avrupa da ise İsveç yılda kişi başı 12 kilogram ile en fazla dondurma tüketen ülke olarak dikkati çekiyor.

En çok Marmara Bölgesi tüketti
Türkiye'de dondurma satış noktalarının artmasına karşın, dondurma satışının önemli bir bölümü yaz aylarında gerçekleşiyor. Toplam dondurma tüketiminde yüzde 44'le Marmara Bölgesi ilk sırada, yüzde 23'le Ege Bölgesi ikinci sırda yer alıyor. Türkiye'de dondurmanın yüzde 80'ni, 6-25 yaş arasındaki vatandaş tüketiyor. ASÜD verilerine göre; halkın bilinç seviyesi arttıkça, ambalajlı dondurma tüketimi de yükseliyor. Dondurma pazarında tüketimin; yüzde 70'ini anında tüketilen, yüzde 21'ini evde tüketilen, yüzde 9'unu ise catering dondurmalar oluşturuyor.

Pazarın tahmini büyüklüğü: 4 milyar dolar
Sektör temsilcilerinden Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri AŞ (Mado) Genel Müdürü Atila Kanbur, "Türkiye'de dondurma pazarının, tahmini büyüklüğü 4 milyar dolar" dedi.

Kanbur, dondurmanın sadece yazın tüketilen bir gıda algısının yemek kültüründen kaynaklandığını söyledi. Batı'nın yemek kültüründe pasta ve dondurma, Anadolu'da ise tatlı ve meyve olduğunu belirten Kanbur, "Eskiden dondurma satışında, 23 Nisan ölçüydü. 22 Nisan'da zabıta ekipleri müdahale ederdi ve dondurma satamazdık. Bu tamamen kültürle alakalıydı ama 1979'lı yılların sonu, 1980'li yılların başına doğru yaz-kış dondurma üretmeye başladığımızda, bizde de artık dondurma serinlemek için değil, beslenmek için de yenilen bir ürün haline geldi. Artık kış aylarında da dondurma rahatlıkla tüketiliyor" diye konuştu.

Yazın daha fazla dondurma tüketildiğini ifade eden Kanbur, yaz-kış ortalamasının dünyanın her yerinde aynı olduğunu ancak en son yaptırdıkları araştırmaya göre, Kahramanmaraş'ta yaz ve kış tüketiminin de dünya ortalamasının üzerinde çıktığına dikkati çekti. Kanbur, ürettikleri 50 çeşit dondurma içinde, sırasıyla en çok sade, fıstıklı, karamelli, portakallı, limonlu ve çilekli dondurmanın satıldığını dile getirdi.

18 yaş altı kornet yiyor
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)  Müdürü Ömer Bülent Arslan da kaliteli hammaddelerden hijyenik şartlarda üretilmiş  dondurmanın, alınması gereken günlük protein, karbonhidrat ve mineral maddeler bakımından besleyici bir ürün olduğunu söyledi.

Son yıllarda yapılan araştırmaların, dondurmanın sadece yazın tüketilen bir ürün olmaktan çıktığını gösterdiğine değinen Arslan, geçen yıl 900 ton dondurma sattıklarını kaydetti. Türkiye'de dondurma tüketiminde ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Arslan, "İnsanlar artık kış aylarında da dondurma tüketiyor. Birçok firma talepleri göz önünde bulundurarak, 12 ay boyunca dondurma üretiyor. Kışın satış noktaları buzdolaplarını kaldırıyorlar ama insanlar ya evlerine depoluyor ya da restoranlar aracılığıyla dondurma tüketmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

"AOÇ klasiği" sade dondurmanın yanı sıra yaklaşık 10 çeşit dondurma ürettiklerini belirten Arslan, şöyle konuştu:
"Dondurma deyince akla ilk gelen, AOÇ'nin klasik vanilyalı dondurması. Bu alışkanlığı bozmak biraz zor. Böyle olunca diyet ve diğer dondurma çeşitlerinin satışı, beklediğimiz düzeyde olmuyor. 18 yaş altı insanların dondurma tüketiminin yüzde 80'ni kornet ve diğer fabrika tip dondurmalar oluşturuyor. Özellikle 18 yaş altı insanlarda böyle bir tüketim alışkanlığı olduğu için korneti piyasa sürmüştük, bu da satışlarımıza olumlu yansıdı. " Dondurmanın özellikle doğrudan süt tüketmeyen çocukların beslenmesinde çok önemli rolü olduğunu vurgulayan Arslan, dondurmanın diğer sütlü tatlılar gibi 4 mevsim tüketilmesini tavsiye etti.

Dondurmanın geleceği parlak
Algida Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin ise Türkiye'de dondurmanın geleceğinden umutlu olduğunu belirterek, "Türkiye'de kişi başı tüketimin dünyaya oranla az olması, ülkemiz dondurma pazarı için önemli bir büyüme fırsatı yaratıyor. Algida pazara girdiği 1990 yılından bu yana 15 katına çıkardı" şeklinde konuştu.

Yaz mevsiminin neredeyse hiç yaşanmadığı ülkelerde bile dondurma tüketiminin Türkiye'den çok daha fazla olduğuna ifade eden Seçkin, tüketimi arttırmak için geçen yıl "Mutluluğu Paylaş" sloganlarını, "Mutluluğu 4 Mevsim Paylaş" olarak yeniden düzenlediklerini kaydetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Türkiye'den AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı için onay verdiğini hatırlatan Seçkin, AB ihracatı için her zaman hazırlıklı olduklarını da belirtti.

Türkiye'de yıllara göre dondurma tüketimi şöyle:
Yıllar      Dondurma Tüketimi (Ton)        
2008     160 bin
2009     180 bin
2010     200 bin
2011     240 bin
2012     300 bin
aa.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52