Kanatlı et sektörü, 2005 yılında yaşanan kuş gribinin ardından Türkiye’den kanatlı ürünleri alımını durduran 1 milyar dolarlık Japonya pazarının kapısını yeniden açtı. Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir, “Aylardır Japonları ikna etmeye çalışıyorduk. AB’nin siyasi davranarak bizden mal almadığına ikna oldular.” dedi.
KTG Başkanı Şahin Aydemir, 9 yıldır kapalı olan Japonya pazarının yeniden açılmasında son aşamaya gelindiğini söyledi. Kanatlı ürünlerinde dünyanın en büyük ithalatçısı olan Suudi Arabistan pazarına geçen yıl sonu itibarıyla girmeyi başardıklarını hatırlatan Aydemir, “En büyük hedeflerimizden biri katma değeri yüksek ürün ithalatı yapan Japonya pazarına yeniden girmekti. Kanatlı Tanıtım Grubu olarak uzun süredir yaptığımız çalışmaların sonunda sektöre yeni bir soluk getirecek noktaya geldik. Karar aşamasındalar. Kapıyı tekrar bize açacaklar.” dedi.
AB’nin Türkiye’den kanatlı ürünü almamasının Japonları da etkilediğini ve bu konuyu anlatmakta güçlük çektiklerini dile getiren Aydemir, “Avrupa Birliği’nin fabrikalarımızı denetlediğini ve standartların üzerinde bulduklarını anlattık. İki aylığına kapıların açıldığını ancak hemen ardından tekrar kapandığını söyledik. Kapıların AB tarafından kapanmasının tamamen siyasi bir karar olduğunu üstüne basarak tekrarladık. Japonlar AB’nin siyasi davrandığına ikna oldular.” diye konuştu.
Japonya pazarının sıradan bir pazar olmadığının da altını çizen Aydemir, “Japonlar tavuğun en iyi yerlerini istiyor. Dolayısıyla katma değeri de çok yüksek. Bu pazarın açılması sektörümüzü bir adım daha ileri götürecek. 2023 hedefini 2013’te gerçekleştiren sektörümüzün yeni hedef olan 5 milyar doları da zamanından önce aşacağına inanıyorum.” ifadesini kullandı.
2013 yılında kanatlı etlerinde 7, yumurtada ise 8 yeni ülke pazarı açan kanatlı ürünleri sektörü, globalde yaşanan fiyat düşüşlerine rağmen 2012 yılında ortalama birim satış fiyatını 1,58 USD/Ton’dan 1,63 USD/Ton’a yükselterek %3 oranında katma değer artışı sağladı.
Tavuk etiyle ilgili şehir efsaneleri konusuna da değinen Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Aydemir, “Sektörümüz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı veteriner ve laboratuvarlar tarafından sürekli denetlenmektedir. Her yumurtanın, her pilicin üretildiği çiftlikten sofraya ulaşan bu denetim, sektörün en önemli kıymetlerinden birini oluşturuyor. Tarım Bakanlığı 15 bin noktadan ürün alarak denetim yaptı. Hiçbir şekilde sağlığa aykırı bir şey bulunmadı. Bugün Türk halkı, dünyanın en taze ve en sağlıklı tavuğu ve yumurtasını yiyor. Bu konuda bilinçli olarak halkın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Siz tavuğa hormon verseniz bile onun sindirim sistemi verilen hormonu etkisiz hale getiriyor. Çocuklarımızın sağlıklı gelişmesine dedikodularla engel oluyorlar.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2014, 13:17