Gıdacılar World Food Moscow'a çıkarma yaptı

Moskova Gıda Fuarı'na çıkarma yapan Türk gıdacılar, Obama ve Putin'e Türk lokumu yedirebilmek için gümrük desteği bekliyor...


Gıdacılar World Food Moscow'a çıkarma yaptı
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, gıda ve içecek endüstrisinde bölgedeki en önemli fuarlardan biri olan ve binin üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleştirilen World Food Moscow fuarı'nda 40'a yakın Türk şirket yer aldı. Fuara katılan Türk şirketler dünyanın çeşitli ülkesindeki firmalar ile ticaret bağlantısı kurdu. Geçen yıl 6 milyar dolarlık ihracatın 1.1 milyar dolarını karşılayan gıda sektörü bu yılın 7 ayınDa da yüzde 8'in üzerinde bir artış yakaladı. Bu dönemde 550 milyon dolarlık ihracat yapan Türk gıda sektörü bu rakamı artırmak için Moskova'daki fuara çıkarma yaptı.

160 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın neredeyse 3'te birine denk gelen Rusya'da düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından World Food Moscow'a 40'a yakın firmayla katılan Türkiye'nin en fazla katılım sağlayan ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Zekeriya Mete, ''67 ülkenin katıldığı organizasyonda Türk firmalar sadece Rus pazarıyla değil, küresel anlamda da işbirlikleri gerçekleştirdi. Moskova-Ankara hattında ilişkilerin artmasıyla ticaret hacmi daha fazla olacak. Burada politika ve bürokrasiye büyük iş düşüyor'' dedi.

Cari açığın en fazla hissedildiği ülke olan Rusya'da gıdada büyük potansiyel olduğunu belirten ve var olan ihracatın yetersiz kaldığının altını çizen Mete, şunları söyledi:

''Ruslar zenginliklerini göstermek ister. Masasını kurarken elinde ne varsa koymak isterler. Biz de Türk firmaları olarak masanın bizim ürünlerle donatılmasını hedefliyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Dünyada 200 ülkeye ihracat yapıyoruz ve Türkiye'nin adını her yerde duyuracağız. ABD Başkanı Obama'ya Türk lokumu planımıza Rusya'yı da ekledik ve Devlet başkanı Vladimir Putin'e de lokum yedireceğiz. Obama ve Putin'e Türk lokumu yedirebilmek için de gümrük desteği bekliyoruz.''

Rus firmaların enerjiden finansa büyük projelere imza attığını, ülkenin en büyük bankasının Türkiye'ye geldiğini anımsatan Mete, ''Nükleerde de Ruslar var. Petrol ve doğalgazda onların en önemli pazarıyız. İhaleleri verirken karşılığında da pozitif ayrım istemeliyiz'' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52