"Nasıl Bir Buğday" sorusuna cevap aradılar

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden olan Edirne’de "Nasıl Bir Buğday" konulu panel Edirne Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi.

Edirne’de "Nasıl Bir Buğday" konulu panel Edirne Ticaret Borsası'nda düzenlendi.Trakya Tarımsal Araştırmaları Müdürü Dr. Ayhan Tülek, buğdayın gerek Türkiye gerekse dünyada stratejik bir ürün olduğunu söyledi.

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden olan Edirne’de "Nasıl Bir Buğday" konulu panel Edirne Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi.

Panel, Edirne Ticaret Borsası’nın fikriyle, Edirne Ziraat Odası, Trakya Tarımsal Kalkınma Enstitüsü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü ve Marmara Bölgesi Un Sanayicileri Derneği işbirliğinde düzenlendi.

Trakya Tarımsal Araştırmaları Müdürü Dr. Ayhan Tülek, Türkiye'nin dünyada yedinci büyük tarım ekonomisi olduğunu belirterek, sahip olduğu buğday potansiyelini daha da geliştirdiği taktirde ön sıralara çıkabileceğini kaydetti.

Buğdayın tüm dünyada stratejik bir ürün olduğunu belirten Tülek, panelde, buğday ticareti, ekonomik durumu, buğdaya dayalı sanayi sektörü ile kalite ve yetiştiricilik konuları irdelenerek çözüm önerilerinin ortaya konulacağını söyledi. Trakya Tarımsal Enstitüsü olarak 14 cins buğdayın tespit edildiğini ifade eden Tülek, bunların ülkenin birçok yerinde ekiminin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, ETB'nin Türkiye'deki en eski ve gelişmiş kurumlardan biri olduğunu belirterek,2003 yılından bu yana hizmet verilen bu tesislerde yapılan hizmet satışlarının her geçen yıl arttığını ifade etti. Bu tablonun borsaya duyulan güvenin bir sonucu olduğunu belirten Öztürk, bunun bilincinde olduklarını ve yaptıkları çalışmalarda bu güvene sahip olmak için çaba göstereceklerini vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Orhan Sarı ise Edirne'de 35 bin çiftçi ailesinin tarımla uğraştığını ve tarım alanlarının yüzde 17'sinde tarla ürünlerinin ekildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından yeni mahsul ürünlerini borsaya getiren Sadettin Gıcı, Osman Şengül, Fatma Esedi ve Emin Aslan'a plaket verildi ve mazot hediye edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52