Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 17-19 Nisan 2014 tarihleri arasında Adana’da Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.
Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu ile ilgili bilgiler verdi. Geleneksel gıdaların, her kültürde olduğu gibi Türkiye’de de coğrafya, iklim, tarımsal üretim imkânları ve yaşam tarzının etkisi ile şekillenerek yüzlerce yıldır üretimlerinin devam ettiğine dikkat çekti. Erginkaya, "Bu gıda maddelerinin her biri, yüzlerce yıllık deneyimle biçimlenmiş, hiçbir modern teknoloji olmaksızın, sadece mevcut imkânlarla gıda muhafazasının temel faktörlerini sanatsal bir incelikle kullanarak oluşturulan son derece özgün ürünlerdir.” dedi.
Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, geçmişten gelen önemli sosyal ve kültürel miraslarımızdan biri olan geleneksel gıda ürünlerinin korunması ve devamlılığının sağlanmasını çok önemsediklerini söyledi. Erginkaya, ülkesel ve bölgesel ölçeklerdeki geleneksel gıda ürünlerinin belirlenmesi, envanterlerinin çıkarılmasını, hijyenik koşullarda ve modern endüstriyel yöntemlerle üretilerek tüketiciye güvenli gıda olarak sunulmasının sağlanmasını, geleceğe taşınmasını önemsediklerini kaydetti.
Neden Adana?
Prof. Erginkaya şöyle konuştu:
Neden Adana?
Prof. Erginkaya şöyle konuştu:
“Adana tarihi dokusunun yanı sıra, göçler nedeniyle köy kültürü ve şehir kültürü iç içe girerek, farklı gelenekler oluşmuş ve bu da Adana’nın hem halk kültürüne ve hem de sanayisine yeni bir boyut kazandırmıştır.
Bu sempozyumda, Adana İli ve Çukurova, tarıma dayalı sanayi bölgesi olması nedeniyle, eskiden beri süregelen bu kültürel öğeleri ve özellikle de geleneksel gıdalarımızı ön plana çıkartarak, tanıtmak, karşılaşılan bölgesel zorlukları ve sorunları, markalaştırmak için atılması gereken adımları tartışmak, hedeflerimiz arasındadır.
17-19 Nisan 2014 tarihinde 4’sü gerçekleştirilecek olan “Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’nda; Geleneksel gıdalarda gıda güvenilirliğinin sağlanması, Geleneksel gıdaların ülkesel ve bölgesel boyutta kırsal kalkınmadaki yeri, Geleneksel Gıdalar ve Markalaşma, Geleneksel gıdaların dayandığı geleneksel tarım ürünleri, Geleneksel gıdaların tanıtımı, reklamı ve rekabete karşı korunmalarının sağlanması, Geleneksel gıdalar ve gıda mevzuatı/ülke politikaları, Geleneksel gıdalarda izlenebilirlik, Toplumda geleneksel gıda algısı, Geleneksel gıdaların iç-dış pazar şansı ve ekonomiye katkısı, Geleneksel gıdalar, coğrafik işaretleme ve tescil, Geleneksel gıdalar ve organik tarım, Geleneksel gıdaların şekillenmesinde coğrafi ve kültürel öğelerin yeri ve Geleneksel teknolojiler konularında sempozyum süresince sözlü ve poster bildiri ve panellerle konuşmacılar bilgi birikimlerini paylaşacak ve kamu, özel sektör temsilcileri ve akademisyenlerin bir araya getirilmeleri söz konusu olacaktır.”
Prof. Erginkaya, sempozyum’a şu ana kadar, yaklaşık 500 bildiri başvurusu yapıldığını, Akademisyen, Kamu, Özel Sektör ve öğrencilerden yaklaşık 600 katılımcının beklendiğini sözlerine ekledi.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısına, Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, Adana Şube Başkanı Şehmus Alpaslan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, ZMO Adana Şubesi eski Başkanı Şahin Yeter, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Seyyid Irmak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden Dr. Mustafa Çetindağ, Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu’da katıldı.
Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2014, 10:24