2010'un başarılı ihracatçıları ödüllendirildi

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2010 yılında en fazla ihracat yapan başarılı ihracatçıları ödüllendirdi.

2010'un başarılı ihracatçıları ödüllendirildi
Yaklaşık 40 şirkete ödül verildiği törende konuşan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, sektörün 2023 hedefinin 13.7 milyar dolar olduğunu belirterek, bu hedefe ulaşmak için canla başla mücadele ettiklerini söyledi.

Zekeriya Mete, 2010 yılının küresel ekonomi ve ticaret açısından bir toparlanma ve hareketlenme dönemi olarak geçtiğini belirterek, genel anlamda küresel ekonomide belli ölçüde bir düzelmenin başladığını ve bu toparlanma trendinin 2011 yılında da devam ettiğini dile getirdi.2010 yılında Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 11.7’lik artışla 102.6 milyar dolardan, 113.7 milyar dolara çıktığını vurgulayan Mete, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün yüzde 12,2’lik artış oranı ile yaklaşık 4,16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. Türkiye’nin toplam ihracatındaki artış oranının da üzerinde bir performans sergilemiş olduklarına işaret eden Mete, “2010 yılında İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 1 milyar 289 milyon dolarlık ihracat yaptık ve yüzde 31 payımızla sektörümüzün lokomotifi olmayı sürdürdük. Bizler üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmak üzere önümüze çok yüksek hedefler koyduk. Sektör olarak 2023 yılı için 13,7 milyar dolar gibi bir rakam belirledik. Bu hedefe ulaşmak için canla başla mücadele ediyoruz” dedi

220 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Öncelikle ihracatçının güncel sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Sekretaryamızda var olan görevli personelimiz, memurumuz aracılığı ile ihracatçının normal prosedür de dahilde işleme izin belgeleri, gümrük çıkış beyannamelerinin onaylanması ve bunların kayıt altına alınması-raporlanması, müsteşarlıkla ilgili koordinasyonun yürütülmesi ve yurtdışı organizasyonlarının yapılması gibi çalışmaları gerçekleştiriyoruz.Devlet yardımları bölümü, dâhilde işleme izin bölümü, ar-ge bölümü ve ilgili fuarlar bölümü olmak üzere çeşitli departmanlarımız mevcut.

Çalışmalarımızda rotayı yönetim kurulu çizer ve aktiviteler yönetim kurulu kararı ile gerçekleşir. Bu kapsamda düzenlemiş olduğumuz yurtdışı fuarları bulunmaktadır, Almanya'da ISM çikolata-şekerleme fuarı ki alanında en büyük fuardır. Chicago şekerleme fuarı,Rusyagenel gıda fuarı ve Endonezya'da Türk ihraç ürünleri fuarı olmak üzere her yıl 4 adet fuarı mutat olarak gerçekleştirmekteyiz. Bunun yanında tabi ki yurtdışı ticari heyetlerimiz oluyor ve belirlemiş olduğumuz ülkelere yoğunlaşarak çalışmalar yapıyoruz. Son dönemde Kenya'da dâhil olmak üzere 5-6 ülke belirledik ve buralara yoğunlaştık. Sektörümüz 220 ülkeye ihracat yapan çok dinamik bir sektör ve T.İ.M (Türkiye İhracatçılar Meclisi) içinde en fazla ülkeye ihracat yapan sektör konumunda. Bu durumun bize kazandırdığı çok ciddi bir vizyon ve bilgi birikim var. Yine ayrıca devletin iş dünyasına sağladığı bir takım teşviklerden de üyelerimizi haberdar ederek onlarında bu desteklerden faydalanmalarını sağlıyoruz

BÜROKRASİ MANTIĞININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Mete, Türkiye'de bürokrasinin özel sektörün ve gelişimin hızına ayak uyduramadığını dikkat çekti. Türkiye'nin 2023 için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için bir an evvel bürokrasinin mantığının değişmesi gerektiğini "Türkiye 100 km hız almış özel sektör giderken bürokrasinin imza atmasını bekliyorsun. İyi de niye bekletiyorsun beni Eskiden insanlar beklemeye ve sabretmeye alışmıştı ama artık kimsenin beklemeye tahammülü yok. Sen bürokrasinin mantığını değiştirmezsen, herkese hırsız gibi bakarsan bu iş olmaz. Korkuyorsan o zaman orada iş yapmayacaksın, doğru bildiğin davaya da imzanı atacaksın.2023'te 500 milyar dolar diyoruz ama olmazsa olmazlar var. Mevcut yapı ile gerçekleştiremezsin bu hedefi. Bürokrasiyi özelleştireceksin, korkak olmayacak, çekinmeyecek, bize destek olacak."

DÜNYANIN EN BÜYÜK GIDA FUARINI GETİRECEĞİZ

İstanbul İhracatçı Birlikleri olarak dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga'yı Türkiye'ye getirmek istediklerini anlatan Mete, bu konuda son dönemece yaklaşıldığını söyledi. Gelinen noktada sadece isim konusunda bir anlaşmazlık yaşandığını belirten Mete, kendilerinin Anuga İstanbul ismini, karşı tarafın ise başka bir isim istediğini söyledi. Mete, "Arada birileri çivi koyuyor ama ben anlaşacağımıza inanıyorum. Bu fuarın İstanbul'a kazandırılması çok önemli. Sektörde çok büyük bir heyecan yaratacak" dedi.

Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52