İran’ın geleneksel süt ürünü olan ve doogh adıyla bilinen ayran benzeri içeceğin, D vitamini ile zenginleştirildiğinde, diyabetli bireylerde inflamasyon belirteçlerini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceği belirtildi. Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde yayımlanan randomize klinik çalışmanın bulgularına göre, 12 hafta boyunca D vitamini ile zenginleştirilmiş ayran tüketen diyabetli kişilerdeki C-reaktif protein (CRP), fibrinojen ve interleukin-6 (IL-6) gibi belirli inflamasyon belirteçleri daha düşük düzeyde bulundu.
Kronik inflamasyon, normal koruyucu mekanizmanın fazla çalışması ya da kontrolündeki eksiklik nedeniyle meydana geliyor. Bunun, tip 2 diyabet gelişiminde merkezi bir role sahip olduğu ve koroner kalp hastalıkları ve felç gibi ileri komplikasyonları olduğu biliniyor.
Tahran’daki Shahid Beheshti Üniversitesi, Tıbbi Bilimler Bölümü’nden bilim insanları, çalışmalarında 90 tip 2 diyabetli kişi seçerek rasgele üç gruba ayırdı: İlk grup günde 500 mL sade doogh, ikinci grup 1000 IU D vitamini ile zenginleştirilmiş doogh ve üçüncü grup 1000 IU D vitaminine ek olarak 500mg kalsiyumla zenginleştirilmiş doogh tüketti. Araştırmacılar, 12 hafta sonra, zenginleştirilmiş doogh tüketen her iki gruptan da çalışmanın başlangıcındaki düzeyleri ile kıyaslandığında CRP, IL-6 ve fibrinojen seviyelerinde azalma tespit etti.
Zenginleştirilmiş doogh tüketen her iki gruptaki bireylerin adinopektin seviyelerinde belirgin bir artış görüldü. Yağ hücrelerinden salgılanan bir hormon olan adinopektin, insülin hassasiyeti ve enerji düzenlemesinde önemli bir rol oynuyor.
Çalışmanın başyazarı Dr. Tirang Neyestani, “Çalışmamız, yağ dokusundan salgılanan ve anti-inflamatuar etkisi olan bir madde olan adinopektinin, kalsium ve D vitamini ile zenginleştirilmiş doogh tüketimi ile arttığını ilk kez gösteriyor. Sonuçlarımız, diyabet hastaları için ilginç tedavi seçenekleri sunabilir.” ifadelerini kullandı.
Süthattı
Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker
Kalp hastalığı riskini azaltıyor!
D-vitamini ile zenginleştirilmiş ayranın, diyabetlilerde kalp hastalığı riskini azalttığı ifade edildi.

YORUM EKLE
1
Edirne'nin ciğerini yediler!
2
Nazo kimya sektörüne girdi
3
"Obezite" ile mücadele anne karnında başlıyor
4
23 Nisan’ı Onur Market’le kutladılar
5
Selva lezzetleri YZB etkinliğinde
6
İspanya kotaların uzatılmasını istiyor
7
Yeni hedef Dünya Süt Zirvesi
8
Gıdalardaki D vitamini yetersiz!
9
Hububat üretiminde 50 milyon tona çıkabiliriz
10
Yerel perakendenin zirvesi yarın başlıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:21

ÖĞLE
13:10

İKİNDİ
15:29

AKŞAM
17:49

YATSI
19:16
SIRADAKİ HABER