Dünya Bankası'na yoksulluk suçlaması

Dünya Bankası, günde 1.25 doları yoksulluk sınırı olarak tanımlıyor. Uzmanlar ise, bu rakamın bir insanın temel ihtiyaçlarını hesaba katmadığını savunuyor.

Dünya Bankası'na yoksulluk suçlaması
Bristol Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Dünya Bankası’nın küresel yoksulluk rakamlarının fazla iyimser olduğunu gösteren bir araştırmaya imza attı. Dünya Bankası rakamları, küresel yoksullukla mücadele politikalarının belirlenmesinde çok önemli bir rol oynuyor.

Dünya Bankası, günde 1.25 dolarlık harcamayı yoksulluk sınırı olarak tanımlıyor. Ancak bu tanımı “keyfi” bulan bazı uzmanlar, bu rakamın bir insanın temel ihtiyaçlarını hesaba katmadığını savunuyor.

Pasifik Okyanusu’nda bulunan ada devleti Vanuatu’daki nüfusun aşevi, su, gıda, sağlık ve eğitim gibi hizmetlere erişimini inceleyen Bristol Üniversitesi uzmanları, Dünya Bankası’nın belirlediği yoksulluk tanımının bu ülkedeki gerçeği yansıtmadığı sonucuna vardı.

Araştırmaya göre, Dünya Bankası’nın belirlediği standart göz önüne alındığında Vanuatu’daki çocukların sadece yüzde beşi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Oysa, ulusal gıda ve temel ihtiyaç standartları hesaba katıldığında, bu rakam yüzde 17’ye tırmanıyor.

Araştırmacılar, iki veya daha fazla temel ihtiyaçtan yoksunluk olarak tanımlanan mutlak yoksulluğunsa, Vanuatu’daki çocukların yüzde 16’sını etkilediğini kaydetti.

Journal of Sociology dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları, Dünya Bankası’nın günde 1.25 dolar ölçüsüyle ilgili soru işaretlerine neden oldu. Dünya Bankası standardı, Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri programına dahil olan ülkelerdeki ilerlemeyi ölçmek için kullanılıyor. Hedefler arasında, aşırı yoksulluk ve açlık çeken nüfusun, 2015 yılına kadar yüzde elli oranında azaltılması bulunuyor.
 
Avustralya Üniversitesi, Yeni Güney Galler Üniversitesi ve Vanuatu Ulusal İstatistik Dairesi’nden uzmanların da katıldığı araştırmanın finansmanını UNICEF Pasifik ve Ekonomik ve Sosyal Araştırma Konseyi sağladı.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2014, 17:36

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52