Bebek ölümleri böyle önlenebilir mi?

A vitamini takviyesinin bebek ölümlerinin azaltılmasına etkilerine ilişkin bugüne kadar planlanan en büyük çalışma; Hindistan, Gana, Tanzanya'da başladı. Bu büyük çalışmada yetersiz beslenen onbinlerce bebek ve çocuk yer alıyor.

Bebek ölümleri böyle önlenebilir mi?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) onaylı araştırmada Hindistan, Gana ve Tanzanya'da yeni doğan bebeklere doğumlarını takip eden ilk üç gün, 50 uluslararası birim (IU) A vitamini ve soya yağından bir plasebo verildi. Altı ay sonra A vitamini ve plasebo verilen gruplarda yapılacak karşılaştırmalar sonucunda çocukların sağlık analizleri yapılacak. 12. ayda ise tekrar kontroller yapılacak. Bu çalışmanın, biyolojik mekanizmalar üzerine daha çok ışık tutacağı belirtiliyor. Bu yıl Eylül ayında tamamlanması beklenen çalışmanın verileri Endonezya, Bangladeş, Nepal, Hindistan, Gine-Bissau ve Zimbabve'de elde edilen mevcut veriler ile birlikte değerlendirilecek. WHO mevcut kanıtlara dayanarak 6-59 aylık çocuklar için A vitamini takviyesi yapılmasını öneriyor. Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 5 yaşın altında yaklaşık 9 milyon çocuğun öldüğü tahmin ediliyor. Bunların yaklaşık üçte ikisi yaşamlarının ilk yılında ölüyorlar. Bu çocuk ölümlerinin yaklaşık üçte birinin çocuk ve annenin yetersiz beslenmesinden kaynaklandığı biliniyor.

Gıdahattı

 

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Vitamin, Bebek, WHO

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52