Zerdeçalı mutfaktan eksik etmeyin

Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın mutfaklarda çoktan yerini alması gereken bir baharat olduğu açıklandı.

Zerdeçalı mutfaktan eksik etmeyin
Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın mutfaklarda çoktan yerini alması gereken bir baharat olduğunu kaydeden Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Zerdeçal, sarı renkli bir Hint baharatıdır. Zerdeçal genellikle körinin ana maddesidir. Demir ve manganez için önemli bir kaynaktır. B6 vitamini, diyet lifi ve potasyum içerir. İçerdiği curcumin (hintsafranı) ile yapılan klinik çalışmalarda depresyonun hafifletilmesinde bazı antidepresan ilaçlar kadar etkili olduğu gösterilmiştir.
Son derece sağlıklı olan bu baharat hemen hemen her yemeğe ekilebilir." dedi.

Diyetisyen Şebnem Kandıralı, zerdeçalın diğer kullanım alanlarını ise şu şekilde sıraladı:
"Anti inflamatuar (iltihap karşıtı) etki göstermesi. İnflamatuar bağırsak hastalıklarında etkili bir tedavi sunabilmesi, romatoid artiritlerde rahatlacı bir etkisi olduğu, kistik fibrozla mücadelede yardımcı olduğu, antioksidan özelliğinden ötürü kanser hücre büyümesi ve metastazların engellenmesinde etki gösterdiği, çocuklarda lösemi riskinde azalma sağladığı, karaciğer fonksiyonlarında iyileşme gösterdiği, kardiyovasküler fonksiyonlarda koruyucu etkisi olduğu, kolesterol düşürücü etki gösterdiği ve alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığı bilinmektedir.”

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2014, 14:01

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52