Tereyağı, Kanola yağı, Zeytinyağı, Ayçiçek yağı, Fındık yağı, Mısır yağı... Yağ seçmek yemek pişirmenin önemli bir evresidir. Uzmanlar, her şeyden önce margarinden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor.
Yağ seçerken iki önemli nokta var; tat ve yanma noktası. Bazı pişirme yağları diğerlerinden daha hissedilir bir tada sahiptir; eğer siz de kullanacağınız yağın yemeğinizin tadında etkili olmasını istiyorsanız rengi daha koyu olanlardan tercih edin.
Yanma noktası, yağınızın ısıtıldığında ‘tütmesine’ denk gelen derecedir. Eğer sote ya da kızartma için kullanılacaksa, yüksek yanma noktalı, rafine edilmiş ya da işlenmiş olan yağları tercih edin. Tat açısından zengin olanlara göre daha açık renkli ve ucuz olurlar.
Bitki yağı genellikle kimyasallar aracılığı ile bitkilerden elde edilen yağların karışımından oluşur. Aşırı derecede arıtıldığı için işlemler esnasında saflığı bozulur ve açık renkli, tadı hafif, yüksek yanma dereceli olur.
Eskiden rapiska denilen ve kalp-damar hastalıklarına yol açabilen erusik asit içeren kanola yağı, artık hardal ailesinden bir bitki olan kolza tohumundan üretiliyor. Bitki yağı gibi nötr renkli ve yüksek yanma dereceli olsa da çok daha sağlıklı olduğu öngörülüyor ve kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor.
Zeytinyağı, adından da belli olduğu gibi zeytinden üretiliyor ve zeytinin nerede ve hangi iklimde büyüdüğüne bağlı olarak tadı ve renginde değişkenlik gösterebiliyor. Yanma noktası ise üretildiği zeytinin içindeki asit oranına göre değişiyor.
Sızma zeytinyağı, zeytinyağı üretirken, zeytinin ezilmesinden hemen sonra sağlanan ve hiç bir işleme tutulmadan elde edilen yağdır. Asidi çok düşüktür, alışık olmayan insanlar için biraz ağır gelebilir, ama gerçek zeytin yağı budur.
Fındık yağı, hafif tadı ve açık rengi ile tanınır. Yüksek ısı gerektiren pişirmelerde kullanılmak için idealdir. Sağlıklıdır, özellikle de kolesterol düşmanıdır.
Diğer bitki ve baharatların karışımıyla elde edilen özel yağlar ise yemek pişirmeye değil, yemeğin kendisine ekstra bir tat vermek ve son bir dokunuş için üretilir. Genellikle soslar bu yağlarla hazırlanır.
Bir diğer yağ ise margarin grubudur ki, sağlıklı beslenme uzmanları mümkün olduğunca bu tür yağların kullanılmamasını tavsiye ediyor.
İşin finalinde ise tereyağı var. Hayli zorlu bir serüvenden sonra insan sağlığı için olumlu katkıları kabul edilen tereyağı. Bir dönem "mutfağın kara listesine" hapsedilen ve son dönemde itibarı iade edilen tereyağı yemeklerin olmazsa olmazı durumunda.
Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2014, 11:41
Bir diğer yağ ise margarin grubudur ki, sağlıklı beslenme uzmanları mümkün olduğunca bu tür yağların kullanılmamasını tavsiye ediyor.
İşin finalinde ise tereyağı var. Hayli zorlu bir serüvenden sonra insan sağlığı için olumlu katkıları kabul edilen tereyağı. Bir dönem "mutfağın kara listesine" hapsedilen ve son dönemde itibarı iade edilen tereyağı yemeklerin olmazsa olmazı durumunda.