Yaz aylarının gelmesiyle taze meyve ve sebzeler de mutfağımıza girmeye başladı. Peki, uzmanlar bu yiyeceklerin faydaları ve tüketilme biçimleri hakkında neler söylüyor?
Kabak
Prostat kanserine karşı koruyucu özelliği olan kabak, aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağı. Kalp hastalıkları ve kanser türleriyle savaşması yanında, kabızlık sorunun çözülmesine ve vücutta yanlış beslenmeden kaynaklanan ödemin yok edilmesine de faydası var. 100 gramı sadece 22 kalori içeren bu sebze, zayıflamak isteyenlerin sofrasında mutlaka yer almalı.
Enginar
Potasyum, bol miktarda C vitamini, folat, magnezyum ve posa yönünden zengin olan enginarın kalorisi de oldukça düşük. Bir büyük enginarın kalorisi 25 kalori civarında. Kötü kolestrolü azaltan, irritabl barsak sendromunun tedavisine yardımcı olan, hazımsızlık ve diyabet sorunlarının giderilmesinde yardımcı rol oynayan enginarın, içindeki inulin formundaki karbonhidrattan faydalanabilmek için taze olması tek şarttır.
Patates
Özellikle C vitamininden zengin olan patates, günde 1 orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabiliyor. Sindirimi kolaylaştırıp mide gazlarını gideren patatesin faydası oldukça fazla; kalp-damar hastalıklarına ve tansiyona karşı etkili olması, troidi düzenleyip cildi güzelleştirmede etkin rol oynaması, cinsel gücü artırması, kabızlığa ve kolon kanserine karşı koruyucu olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi bunların başında geliyor. Araştırmalarda patatesin çiğ olarak tüketilmesinin pişirilmesine oranla daha faydalı olduğu söylenmektedir. Şeker hastalarının veya insulin direnci olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. Tüketirken akılda bulundurulması gereken bir diğer nokta da besin öğelerinin kabuğunun altında olduğu için kabuğu ile pişirilmesi (kızartma hariç) gerektiğidir.
Limon
Evlerimizden eksik olmayana limon, kendini övmekten hoşlanmayan bir dahi gibi. C vitamini içeriği ile antioksidan etki göstermesi başta olmak üzere kolon, prostat, göğüs, akciğer ve pankreas kanseri olmak üzere 12 kanser türüne karşı koruyucu etkisi, yüksek tansiyon ve enfeksiyonlarla savaşması en büyük faydaları arasında. Limonun kabuğu da ayrı bir şifa kaynağı. Cilt kanseri riskini azaltmak için limon kabuğunun günlük beslenme programında bulunması önemli. Özellikle stresli bir yaşamı olan, alkol veya sigara kullanan bireylerin çaylarının ve yemeklerinin içerisine limon kabuğu eklemesi gereklidir.
Yeşil biber
Yeşil biberin içerisinde bol miktarda C vitamini, beta karoten, A, P, K, B1, B2 ve E vitamini mevcut. A, E ve C vitaminleri içerdiği için antioksidan özelliği, yaşlanmayı geciktirici, enfeksiyonlara karşı koruyucu etki yaratıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kansere karşı koruyucu olması, kabızlığa karşı etkili olması, kilo vermeye yardımcı olması ve göz sağlığını koruması diğer faydaları arasında. Yemeklerinizde biber salçası da kullanmanız sağlık açısından faydalı. Ayrıca salatalara ve yemeklerin içerisine mutlaka 1-2 sivri biber doğrayarak yemek ve salatanın vitamin ve lif değerini artırabilirsiniz. Sabah kahvaltısında çiğ olarak tüketmek de alışkanlık haline getirilebilir.
Çilek
1 porsiyon çilek ile 1 porsiyon portakaldaki C vitaminini almak mümkün. İçerdiği potasyum minerali sayesinde tansiyon düzenleyici etkisi de bulunan çilek, 100 gramında yaklaşık olarak 37 Kcal bulundurur ve dolayısıyla zayıflama diyetlerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Ancak bir çilek tüketme klasiği olan pudra şekerine çilek batırma olayını rafa kaldırmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bunun yanı sıra canlı, kırmızı renkte ve uzun süre bekletilmemiş çilek alınmalı. Aldıktan sonra çok iyi bir şekilde yıkayıp kısa sürede tüketmek, size maksimum faydayı sağlayacaktır.
Şeftali
İyi bir karbonhidrat kaynağı olan şeftali, posadan, A vitamini ve potasyum mineralinden zengindir. Sindirim kolaylığı sağladığı gibi sıcaklarda ter ile atılan potasyumun karşılanmasına yardımcı olur. İdrar atımını artırdığı için kanın temizlemesini sağlar. Posa içeriği ile kabızlıktan korur. Böbrek ve sindirim sistemi iltihaplanmalarında rahatlıkla tüketilebilir. A vitamini öncüsü olan beta-karotenden zengin olması nedeni ile antioksidan özellik gösterir. Ayrıca cilt ve kalp sağlığınız için de önemlidir. Şeftali ayrıca komposto, reçel ve meyve suyu olarak da tüketilir. Barsak hareketlerini hızlandırır. Şeftali soyulup püre haline getirildikten sonra yüze maske yapılırsa özellikle kuru ciltlere iyi gelir.
Muz
Potasyum kaynağı olması özelliği ile kas kramplarına ve kas güçsüzlüğüne çok iyi gelen muzun en önemli özelliği mideyi tok tutması. Diğer faydaları ise şöyle sırlanabilir; mide hastalıklarında rahatlatıcı etkisi, B vitamini içerdiği için antidepresan özelliği göstermesi ve mutluluk kaynağı olması, regl sancısı azaltması, kemik ağrılarına iyi gelmesi, sindirim problemlerine çözüm olması ve kansere karşı koruyucu özellik taşıması bunların başında geliyor. Muz tüketirken ise olgunlaşmış olmasına özen göstermek lazım. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
Karpuz
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz A, B ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum ve demir minerali içeriyor. % 93 oranında su içeren karpuz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye, kanı temizlemeye, hazmı kolaylaştırmaya ve barsakları çalıştırmaya yardımcı olması sayısı faydasının başında geliyor. Yağ ve kolesterol içermeyen karpuz için bir tek dikkat edilmesi gereken konu, tüketim miktarı ve sıklığıdır. Tek seferde aşırı miktarda yenilmediği sürece herhangi bir sıkıntı yaratmayacağı söylenebilir.
Kiraz
Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için artrit (romatizma), gut hastalığı, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de etkili oluyor. Ayrıca böbreklerin taş ve kum yapmasını önlemeye, mevcut olanların ve safra kesesi taşının da dökülmesine yardımcı oluyor. İçeriğindeki “beta karoten” doku ve organ yapısında ve kanserin önlenmesinde önemli bir rol oynuyor.
Kivi
C, E, B2 ve A vitaminleri ile bakır ve fosfor içeren kivi, aynı zamanda kabızlığı önlüyor, kanı sulandırarak kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Nefes açıcı ve öksürük kesici etkisiyle bilinen kivi, kanı sulandırıyor, iktidarsızlığa iyi geliyor, ve prostat, akciğer ve kolon kanserine iyi geliyor. Kolesterol düşürücü, kabızlık giderici, depresyon önleyici, stres azaltıcı, vücut şekerini düzenleyici, trigliserit düşürücü, görme gücünü iyileştirici, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, çocuklarda kemik ve beyin gelişimini arttırıcı özellikleri bulunan kividen faydalanabilmek için günde bir tane tüketmek yeterli.
Hürriyetaile
Yaz meyve ve sebzelerini nasıl tüketmeliyiz?
Yaz aylarının gelmesiyle taze meyve ve sebzeler de mutfağımıza girmeye başladı. Peki, uzmanlar bu yiyeceklerin faydaları ve tüketilme biçimleri hakkında neler söylüyor?
YORUM EKLE
1
Çukurova’da ilk buğday hasad edildi
2
En kıymetlisi çekirdeği
3
Hayrünnisa Gül iyi mantı açar
4
AB kapısını 'kayısı' ile açma teklifi
5
Su girmeyen eve doktor girer!
6
Türkiye son 10 yılın pirinç rekortmeni
7
Üniversite-Devlet işbirliği başarıyı getirdi
8
Tarımda alan küçüldü ancak verim arttı
9
Bayilik sisteminde ezberler bozuluyor
10
'Helal Gıda'da talep patlaması yaşanıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12