Üreten de kazanıyor tüketen de!

Pancar insan sağlığına iyi geldiği gibi ülke ekonomisi için de önemli! Yani hem yetiştirilmesi hem de tüketimi faydalı...

Üreten de kazanıyor tüketen de!

Diyetisyen E. Funda Tuzgöl, ıspanakgiller familyasından sayılan pancarın, hem yetiştirilmesinin hem de tüketiminin ne gibi faydalar sağladığını ayrıntılarıyla anlattı.

Pancarın faydaları
- Antiseptiktir.
- Safra söktürücüdür.
- Hücreyi onarıcı etkisi vardır.
- Barsakların toksinlerden temizlenmesini sağlar.
- Barsakları çalıştırıcı etkisi vardır.
- Cilde, saça ve tırnağa parlaklık verir.
- Ödem çözücü etkisi vardır.

Küçük pancarları satın alın
Kırmızı pancarın küçük olanları seçilmelidir. Çünkü küçük olanlarında, nitrat ve nitrozaminler (Nitrit ve aminlerin sindirim kanalında birleşmesiyle karaciğere zararlı ve kanser yapıcı bir grup kimyasal bileşiğin oluşmasıdır) daha azdır.

Bunlara dikkat!
• Nitrozamin oluşumunu önlemek için pişirilen pancar bir daha ısıtılmamalıdır.
• Pancarın servis esnasında eklenen limonun C vitamini içermesi nitrozamin oluşmasını önler.
• Kırmızı pancarın kısa süre ve hafif ateşte pişirilmesi, içeriğinde çok zengin olan folik asit kaybının en aza indirilmesini sağlar.
• Günde 200g kırmızı pancar tüketimi ile kişi günlük manganez ihtiyacını, demir, magnezyum, krom ve çinko ihtiyacının ise dörtte birini karşılayabilir.
• Çok faydası olan kırmızı pancarı 100g/gün olmak koşulu ile yaklaşık 3 haftalık kürler halinde ara sıra tüketmek, karaciğeri toksinlerden temizleyecek ve dinlendirecektir.

Şeker pancarı ülke ekonomisi için de faydalı
- Pancar yetiştirilen toprakların fiziki koşulları ve ekolojisinin iyileşmesine yarar sağlar.
- Pancar yetiştirilen topraklarda daha sonra yetiştirilecek ürünlerde verimlilik daha fazla artar.
- Buğday ve ayçiçeğine göre çok daha fazla makineli tarım gerektirir.
- Pancar yetiştirilmesi bitkisel ve hayvansal üretimin gelişmesine zemin hazırlar.
Hürriyet Aile

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52