İlkbahar ve yaz aylarında sofralardan eksik olmayan meyvelerdendir erik. Yüksek vitamin içeriği ile sağlık kaynağıdır. A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamini ve potasyum ve magnezyum içerir. Aynı zamanda düşük enerjiye sahip olması ile diyet yapanların da rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. 1 porsiyon (100 gr-10 adet) taze erik yaklaşık 70 kcal, 100 gr kuru erik ise 210 kcal'dir. Porsiyon miktarı kırmızı erik için 2-3 adet (50 gr), yeni dünya için ise 6 adettir. Erik sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir, kabızlık probleminin giderilmesinde yardımcıdır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Aynı zamanda karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıklarına şifa kaynağı olduğundan mevsiminde bol bol tüketilmesi faydalıdır. Birçok çeşidi olan erik, taze tüketilebileceği gibi, komposto, hoşaf ve reçel olarak da tüketilebilir. Diyabet hastalarında fazla şeker alımını engellemek adına taze olarak tüketilmesi önerilir. Tüm kabuklu meyvelerde olduğu gibi erik tüketirken de hijyene dikkat edilmelidir. Uygun şartlarda yıkayarak kabuğunda bulunabilecek ilaç kalıntılarından temizlemek gereklidir. Ülkemizde bol yetişen eriği tuzla birlikte tüketmek de damak kültürü olarak yerleşmiştir. Ancak fazla tuz tüketimi hipertansiyon riski ve böbrek sağlığı açısından zararlı olduğundan erikle birlikte fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
Zaman
Tuzlu erik hipertansiyon sebebi
Düşük enerjiye sahip olması ile diyet yapanların rahatlıkla tüketebildiği erik, fazla tuzla tüketilirse sağlık problemlerine davetiye çıkartıyor.
YORUM EKLE
1
Tio’dan keçi sütlü bisküvi
2
İsmar’dan 40 milyon TL’lik değişim
3
Elif Korkmazel ile ‘ala’ lezzetler
4
Acıbadem’de yeşeren limon ağacı!
5
Dünya Meyve Suyu Günü kutlandı
6
Migros çöpten elektrik üretiyor
7
Onur Market 15 yaşında
8
Yazın gözde içeceği olmaya aday
9
Gıdada hijyen ahirette iman!
10
Pınar’dan bebeklere özel ambalaj
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12