Özellikle çocukların, hamilelerin, yaşlıların her gün süt içmesi ve süt ürünleri tüketmesi gerekiyor. Ancak ülmezide süt ve süt ürünleri yeterince rağbet görmüyor.
Süt, daha çok kemik sağlığı açısından ön plana çıksa da kalp ve şeker gibi ciddi hastalıkları da önlemeye yardım ediyor.
Peynirlerin çoğunda gluten bulunmuyor: Peynirlerin büyük bir çoğunluğunda gluten bulunmadığı için çölyak gibi hastalığı olanlar rahatlıkla peynir tüketebiliyor.
Süt ürünleri uykusuzluğa yardım ediyor: Uykusuzluk çekenler için sütün içinde oluşan bir protein uyku kalitesini geliştiriyor ve ertesi gün zindelik sağlıyor. Bunun yanı sıra sütün içinde melatonin ve seratonin isimli hormonların seviyesini artıran tryptophan isimli amino asit bulunuyor. Bu da geceleri iyi bir uyku çekmenize yardım ediyor.
Sizi tok tutar: Peynir sizi daha uzun süre tok tutar. Ocak ayında Pediatrics isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, peynir ve sebzeyi bir arada atıştıran çocukların sadece patates cipsi yiyen çocuklardan yüzde 72 daha az kalori tükettikleri belirlendi.
Peynir ve fermente süt ürünleri şeker hastalığı riskini düşürmeye yardımcı: 2012 yılında American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, günde en az 55 gram (yaklaşık 2 dilim) peynir yemek, tip 2 diyabet hastalığı riskini yüzde 12 azaltıyor. Araştırmacılar, bu etkinin peynir ve yoğurtta bulunan probiyotik bakteriler nedeniyle olduğunu düşünüyor.
Süt ürünleri acılı yemeğin acısını alır: Acı ve baharatlı bir yemekten sonra süt içmek ya da yemekle birlikte yoğurt yemek acılığı azaltır.
İyi bir protein kaynağıdır: Tavuk, balık ya da kuru fasulye gibi protein kaynaklarına da başvurabilirsiniz. Ancak peynir de protein açısından oldukça zengindir. Parmesan gibi eskitilmiş, sert peynirler yumuşak olanlardan daha fazla protein içerir. Bazı parmesan peynirlerinin 30 gramında yaklaşık 11 gram protein bulunur.
Peyniri küflenmekten koruyabilirsiniz: Sadece peynirinizi beyaz sirkenin içine batırılmış kâğıt havluya sarın ve buzdolabında sızdırmaz plastik poşet içine yerleştirin. Sirkenin içindeki asit küf oluşumunu önler. Bazıları sirkenin peynirin tadını etkileyebileceğini söyler. Siz de bu durumdan endişe ediyorsanız, peyniriniz üstünde oluşan küfü sebze soyucuyla alın. Genelde, peynirinizin üzerinde mavi-yeşil küf tabakası oluştuysa yaklaşık 2-3 santimetrelik bölümünü üzerinden aldıktan sonra geri kalanı yiyebilirsiniz.
trthaber.com / milliyet.com.tr
Süt ürünleri tüketmek için çok sebep var
Özellikle çocukların, hamilelerin, yaşlıların her gün süt içmesi gerekir. Süt ve süt ürünlerinin sağlığımıza etkileri...
YORUM EKLE
1
Ambalajda gram oyununa dikkat!
2
Gıda ihracatı ithalatın iki katı
3
Erik üreticileri sezonu mutlu kapattı
4
Yağmur çilek üreticisine yaramadı
5
Strese karşı "ayran içerek" korunun
6
300 kilo at eti ele geçirildi!
7
En kaliteli ekmek buğdayın anavatanında üretilmeli
8
İspanya ile tarımda işbirliğine devam
9
Çinliler Türk lezzetlerine hayran kaldı
10
İçinde mucize gizli!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12