Diyetisyen Şebnem Kandıralı, susamın kişileri sakinleştirdiğini söyledi. Susamın yüksek kaliteli protein içerdiğini söyleyen Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Magnezyum mineralini içerdiğinden kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Susam yağının yapılan çalışmalarda diyabeti önleyebildiği ve aşırı duyarlı diyabetik hastalarda plazma glikozunu düzenlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Kolesterol üretimini engelleyen fitosteroller içerir. Yüksek lif içeriği bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır. Yüksek çinko içeriği kolajen üretimine yardımcıdır. Cilde elastikiyet kazandırır ve hasar gören vücut dokularını onarır. Susam yağının düzenli kullanımı cilt kanseri vakalarını azaltabilir” dedi.
Susamın sesamol adı verilen antioksidan ve anti inflamatuar bileşik sayesinde aterosklerotik lezyonları önleyerek kalp sağlığına fayda sağladığını dile getiren Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Fitik asit, fitosteroller ve magnezyum gibi anti kanser bileşikler içerir, kansere karşı koruyucudur. Stres giderici mineral olan magnezyum ve kalsiyumu içerir. Sakinleştirici vitaminler olan tiamin ve triptofanı da içerir, serotonin üretimine yardımcı olurlar bu da ağrıları azaltır, ruh halini iyileştirir ve derin bir uyku çekmenize yardımcı olur. Özellikle siyah susam demir açısından zengindir, anemisi (kansızlık) ve halsizliği olanlar için önerilir. Susam tohumu ve susam yağı içindeki sesamol ile radyasyonun neden olduğu DNA hasarına karşı korur. Yüksek bakır içeriği ile artiriti önler veya etkisini hafifletir. Kemik, eklem ve kan damarlarını güçlendirir. Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlar, alkolün olumsuz etkisini azaltır. Bir avuç susam bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içerir. Yüksek çinko içeriği ile de birlikte kemik mineral yoğunluğunu arttırır” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2014, 19:23